Tillie Martinussen: Demokraterne følger ikke partiets værdier

Demokraternes politik følger ikke længere partiets værdier, mener det nu tidligere medlem af Demokraterne, Tillie Martinussen, der lørdag forlod partiet. Hun kan ikke længere støtte måden partiet styres og den politik partiet fører. Demokraternes formand Randi Vestergaard Evaldsen afviser kritikken.
Foto © : Camilla Dam/KNR
10. december 2017 15:50

- For mig er der ikke længere den sjæl, ånd og politik i partiet, som der var en gang, siger Tillie Martinussen, der er tidligere Inatsisartutmedlem og nu tidligere formand for Demokraternes største lokalafdeling Sermersooq Vest.

Hun forlod lørdag partiet sammen et andet bestyrelsemedlem fra lokalafdelingen, Nivi Frenderup-Strunz.

I løbet af de seneste måneder har i alt 7 medlemmer fra Sermersooq Vest forladt partiet.

LÆS OGSÅ Tillie Martinussen forlader Demokraterne

Ifølge Tillie Martinussen har hun meldt sig ud fordi hun ikke længere kan stå inde for Demokraternes politik.

- Jeg kan simpelthen ikke længere støtte den måde som partiet kører på eller den politik, der skifter fra den ene dag til den anden. Det har aldrig været demokraternes mærkesager, i hvert fald ikke noget jeg kan støtte op om, siger hun.

Hun peger blandt andet på sagen om omfordeling af rejekvoter og gældsindrivelsessystemet Ilangaassivik som eksempler på politik, der fraviger fra Demokraternes socialliberale værdier.

LÆS OGSÅ Demokraterne bliver usynlige

Demokraternes formand Randi Vestergaard Evaldsen afviser, at partiets politik skulle afvige fra værdierne.

- Vores grundværdier er stadig de samme. Vi har ikke slingrekurs. Vi er et parti, der ser fremad og som arbejder for landet, siger hun.

Og partiet er ikke på vej i en ny retning, mener formanden, selvom det har ændret sig en smule.

- Jeg vil ikke sige, at vi er blevet et anderledes parti. Vi har stadig de samme grundholdninger og det har vi altid haft. Vi har måske ændret os til at arbejde mere orienteret ud mod hele landet, siger hun.

LÆS OGSÅ Rosing forlader Demokraterne og smækker med døren

Tillie Martinussen mener også, at partiets hovedbestyrelse flere gange har trumfet beslutninger i Sermersooq Vest og af flere omgange brudt partiets vedtægter.

Randi Vestergaard Evaldsen afviser, at partiets hovedbestyrelse skulle have brudt vedtægterne.

Det er endnu usikkert, hvordan den politiske fremtid ser ud for Tillie Martinussen, men hun siger:

- De oprindelige værdier hos demokraterne vil jeg ikke give køb på, så jeg vil sige, at jeg har vanskeligt ved at se mig selv som medlem af de andre partier, siger hun.

LÆS OGSÅ Splid i Demokraterne i lys lue

Tidligere i år meldte to andre demokrater sig ud af partiet. Først forlod Poul Hansen partiet i maj i protest mod partiets dobbeltmandater.

Og i september var inatsisartutmedlem Michael Rosing, der valgte at blive løsgænger, fordi han ikke længere kunne stå inde for Demokraternes politik.