Demokraterne efterlyser planer for etablering af lufthavne i Østgrønland

Demokraterne efterlyser konkrete planer for, hvilke muligheder der er for at bygge lufthavne i Tasiilaq og Ittoqqortoormiit.
Skrevet af Jonas Fievé
11. september 2017 09:43

Selvom finansieringen af de tre nuværende lufthavnsprojekter endnu ikke er faldet på plads, så mener formanden for Demokraterne dog ikke, at det skal sætte en stopper for de østgrønlandske lufthavne.

- Jeg syntes, at det er på tide, at vi får en infrastruktur, der hænger sammen i Grønland, siger Randi Vestergaard Evaldsen.

LÆS OGSÅ Lufthavnsbyggeriet bør ikke gå ud over borgerne

I finanslovsforslaget for næste år er der et konkret forslag til, hvordan de igangværende lufthavnsprojekter skal finansieres.  

Men når det kommer til de to lufthavne i Østgrønland, så henviser Naalakkersuisut til næste års finanslov, hvis der altså er råd.

Det havde dog set meget anderledes ud, hvis det havde været op til Demokraterne.  

- Så syntes jeg, at der skulle havde stået noget mere konkret om, hvad planen er i fremtiden. Hvornår man skal i gang og, hvordan er det, at modellen skal se ud.

LÆS OGSÅ Planlægningen om finansiering er stadig i gang

Randi Vestergaard Evaldsen er ikke selv i tvivl om, at det er vigtigt at de planlagte lufthavnsprojekter i Nuuk, Ilulissat og Qaqortoq gennemføres.

Men det skal bare ikke være en stopklods for, at man indlede arbejdet med de østgrønlandske lufthavne.

- Selvfølgelig skal der være snak om, hvad der skal ske i henne Østgrønland. Man kan ikke bare lade det ligger og så sige, at vi tager den problemstilling op, når vi er færdige med resten af Grønland, siger Randi Vestergaard Evaldsen.

Naalakkersuisut regner med, at det vil koste mellem 800 millioner og 1,4 milliarder kroner at etablere to lufthavne i Østgrønland.