Demokraatit: Vi har brug for mere hjælp end en særlig politienhed

Inatsisartutmedlem Malene Vahl Rasmussen vil have flere politifolk ansat lokalt i Tasiilaq. Og der er pres på, erkender politimester Bjørn Tegner Bay.
Foto © : KNR
25. august 2020 14:57

En særlig politienhed, der skal bekæmpe seksuelle overgreb mod børn. 

Det vil justitsminister Nick Hækkerup finde penge til. Det samme forslag blev præsenteret i fredags af Martha Abelsen, der er naalakkersuisoq for sociale anliggender, og Astrid Krag (S), der er den danske socialminister. 

Men det er bare slet ikke godt nok, mener Demokraatiits Malene Vahl Rasmussen. Hun er formand for Familie- og Sundhedsudvalget. 

LÆS OGSÅ Nyt udspil: Den danske regering vil oprette særlig politienhed i Grønland

- Det er ikke godt nok. Faktisk er det meget langt fra at være godt nok, siger Malene Vahl Rasmussen i en pressemeddelelse. 

Foto © : Merete Lindstrøm, KNR

- Jeg har netop været på udvalgsrejse i Tasiilaq og har der fået et godt indblik i, hvor hårdt politiet i Tasiilaq har det. Politistationen er voldsomt underbemandet, og personalet er presset langt ud over det acceptable.

Får mere og mere travlt

Ifølge Malene Vahl Rasmussen skyldes travlheden på politistationen, at politiet nu får langt flere anmeldelser om seksuelle krænkelser end tidligere. Ifølge hende er det sket, efter at DR-dokumentaren ”Byen, hvor børn forsvinder”, blev vist i maj sidste år. 

LÆS OGSÅ Overblik: Her er de 16 anbefalinger til udsatte børn og unge

- Dokumentaren har været medvirkende til, at man fra både grønlandsk og dansk side har gjort en særlig indsats. Det har også betydet, at politiet har fået mere travlt. Men det virker desværre som om, at dette ikke er gået op for den danske justitsminister, siger hun. 

Og Grønlands Politi er da også helt enig i, at der er endog meget travlt i Tasiilaq.

- Jeg er helt enig i, at mine kolleger på politistationen har meget meget travlt, siger politimester Bjørn Tegner Bay. 

- De er særligt belastede af et meget højt antal anmeldelser om personfarlig kriminalitet – det vil sige sædelighedsforbrydelser, vold og drab. Det forsøger vi at kompensere for ved at sende assistancepersonale til politistationen, når der er behov for det.

Politiet ønsker ikke at oplyse til KNR, hvor mange betjente der er ansat på stationen i Tasiilaq - eller på nogle af de andre stationer rundt om i landet. 

Alligevel mener Malene Vahl Rasmussen, at der bør ansættes flere politifolk lokalt i Tasiilaq. 

Underbemanding 

- Det er ikke godt nok bare at oprette en særlig politienhed, der formentlig kommer til at befinde sig i Nuuk. Misforstå mig ikke; en særlig politienhed med fokus på at bekæmpe seksuelle overgreb er isoleret set en god idé – den må bare ikke stå alene, og den må ikke skygge for, at der lokalt er store problemer med underbemanding af politistationerne, siger Malene Vahl Rasmussen.

- Mit opråb til Nick Hækkerup er, at hans tiltag ikke er godt nok. Han kan simpelthen ikke byde de lokale politifolk at spise dem af med en særlig politienhed. Der er brug for flere politifolk lokalt, og det bør han som en ansvarlig justitsminister sørge for.

Politimester Bjørn Tegner Bay ser dog - ikke overraskende - frem til en særlig politienhed.

- Vi har for eksempelvis medarbejdere til at foretage videoafhøringer og efterforske i sager om overgreb mod børn. En ny særlig afdeling for denne sagstype vil på den baggrund utvivlsom også være med til at aflaste kollegerne i Tasiilaq, siger han.