Demokraatit er i koalition med Siumut. Men Kim Kielsen har ikke opbakning fra sin koalitionspartner. ArkivfotoFoto: KNR / Malik Brøns

Demokraatit om Kielsens nye sprogkrav: Vi spænder ben for os selv

Formanden for Naalakkersuisut vil tilbyde gratis onlinekurser i grønlandsk til nyansatte i det offentlige, som skal bestå eksaminer for at beholde deres arbejde i fremtiden. Urealistisk, siger koalitionspartiet.

- Hvis vi skal lære de nuværende ansatte grønlandsk, vil det kræve en masse tid og rigtig mange penge. Det er penge, som vi mener bør gå til uddannelse i stedet for.

Det siger Nivi Olsen fra koalitionspartiet Demokraatit efter en ganske opsigtsvækkende melding fra Kim Kielsen (S) torsdag aften: Han vil hjemtage udlændingeområdet i den nærmeste fremtid. Og hvis det står til Kim Kielsen, så skal nyansatte i den offentlige sektor lære det grønlandske sprog og kultur. Hvis ikke de gør det, kan de ikke beholde deres job. 

LÆS OGSÅ Kielsen i markant udmelding: Grønland skal hjemtage udlændingeområdet

Ifølge Kim Kielsen skal nyansatte deltage i onlinekurser på sprogskolen i Sisimiut. De ansatte skal bestå grønlandske eksamener, indtil de ikke længere har brug for tolkning. Men det er skudt ved siden af, mener Demokraatit. 

Halvdelen har ingen uddannelse ud over folkeskolen
 

  • Det grønlandske uddannelsesniveau er stigende, men er stadig det laveste i Norden.
  • Omkring halvdelen af alle 25-64 årige har ingen uddannelse udover folkeskolen. I resten af Norden er det en fjerdedel, der ikke har en uddannelse udover folkeskolen.
  • Højst fuldførte uddannelser for 25-64 årige i 2017:
  • Folkeskolen: 54 procent.
  • Gymnasiet: 5 procent.
  • Erhvervsuddannelse: 25 procent.
  • Videregående uddannelse: 16 procent.

Kilde: Grønlands Statistik

- Hvis vi højner uddannelsesniveauet og får flere uddannet her i landet, så vil der være flere til at tage de ledige stillinger. Det skal vi gøre i stedet for at bruge penge på at lære udlændinge vores sprog, siger Nivi Olsen fra Demokraatit.  

- Selvfølgelig ønsker vi også, at folk lærer vores sprog og kultur. Men hvis vi skal kræve, at de skal det, så synes jeg, at vi spænder ben for os selv. Hvis for eksempel jurister kæmper med at lære grønlandsk, så vil vi tabe rigtig meget, siger hun.

Turbo på uddannelse

Derfor mener hun, at der skal sættes turbo på at få flere grønlændere til at tage en uddannelse. På den måde kan lokale selv sætte sig på de ledige stillinger i for eksempel Selvstyret og sundhedsvæsenet, som der i dag bliver hentet folk ind til udefra. 

Demokraatit er i koalition med Siumut i Naalakkersuisut. Og da Kim Kielsen sendte sin opsigtsækkende melding ud i går aftes, var det med en underskrift på vegne af både Siumut og Naalakkersuisut.

Men det må stå for hans egen regning, mener Nivi Olsen. For det er ikke en retning, som Demokraatit er enig i:

- Det er ikke noget, han siger på vegne af koalitionen, slår hun fast.

KNR har forsøgt at få Kim Kielsen til at uddybe forlaget og kommentere kritikken fra Demokraatit, men det har endnu ikke været muligt. 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt