Demokraatit: Fjern kødafgifterne

Det er bydende nødvendigt at få lettet borgernes økonomi, siger formanden for Demokraatit Jens-Frederik Nielsen. Han vil derfor have fjernet afgifterne for kød og kødprodukter.
Jens-Frederik Nielsen (D) foreslår at afgifter på kød og kødprodukter skal fjernes. Foto © : KNR/ Anne Meisner Synnestvedt
Skrevet af Jensine Berthelsen
13. september 2022 11:08

Formand for Demokraatit, Jens-Frederik Nielsen har stillet et forslag om at fjerne kødafgifterne.

Jens-Frederik Nielsen (D) ser optimistisk på behandlingen af hans forslag til fjernelse af kødafgifter i Inatsisartut:

- Demokraatit vil til hver tid kæmpe for, at borgerne selv så vidt muligt skal forvalte deres økonomi, og selvom det kan se ud til at være et lille skridt, så er afgiftsreduceringer og fjernelser en af vejene til, at borgerne vitterligt får flere penge mellem hænderne.

- Det skal også huskes, at samtlige partier under valgkampene (foråret 2021, red.) gang på gang har lovet borgere, at dagligdagen skal være billigere, Men ser vi på Naalakkersuisuts finanslovsforslag til næste år, så er det bare en fortsættelse af den nuværende finanslov.

- Dette på trods af, at borgerne og erhvervslivet i Grønland skriger efter tiltag, der kan modsvare den meget hårde inflationskrise, der er på verdensplan, forklarer forslagsstilleren Jens-Frederik Nielsen overfor KNR.

LÆS OGSÅ Partiit sisamat aningaasanut inatsit pillugu isumaqatigiittut

Jens-Frederik Nielsen kommer med et par eksempler på, hvad det vil betyde for familien Grønland, hvis kødafgifterne bliver fjernet:

- Dette tiltag vil eksempelvis betyde, at et kilo hakket oksekød bliver 10 kroner billigere end i dag, og en importeret lammekølle på to kilo bliver 50 kroner billigere end i dag. Dette blot et par eksempler, men også produkter som pålæg og leverpostej vil blive billigere, lyder det i begrundelsen til forslaget.

Kaffe, the og fjerkræafgiften fjernet

Fire partier, nemlig Inuit Ataqatigiit, Demokraatit, Naleraq og Atassut, indgik finanslovsaftale for i år, og i finanslovsaftalen blev parterne enige om at fjerne afgifterne på kaffe, the og fjerkræ. Men på trods af det er priserne på netop disse varer stadig opadgående:

- Ja, det er rigtigt, at vi desværre ikke oplever flere penge mellem hænderne på trods af fjernelsen af afgifterne. Men det skyldes covid-19 pandemien og ikke mindst krigen i Ukraine. Hvis ikke vi havde fjernet afgifterne af disse varer, er det svært at forestille sig, hvilke priser de ville have.

- Så selvom vi ikke direkte mærker noget til afgiftsfjernelserne, er det en indirekte lettelse, som kommer borgerne til gavn, og vi mener at en fjernelse af kødafgifterne vil have en positiv effekt på privatøkonomien, som især vil blive mærket af lav- og mellemindkomstgrupperne, understreger Jens-Frederik Nielsen.

Følgende afgifter er i dag gældende for kød og kødprodukter:

  • Lamme og fårekød og produkter heraf Kg. 25,00 kr.
  • Kød og hornkvæg og produkter heraf, fersk eller kølet Kg. 10,00 kr.
  • Kød og hornkvæg og produkter heraf, frosset Kg. 6,75 kr.
  • Svinekød og produkter heraf, fersk, frosset eller kølet Kg. 2,25 kr.
  • Svinekød og produkter heraf, saltet i saltlage, tørret eller røget Kg. 3,25 kr.
  • Varer af lamme- og fårekød tilberedt eller konserveret Kg. 25,00 kr.
  • Varer af hornkvæg, tilberedt eller konserveret Kg. 4,00 kr.
  • Varer af svinekød, tilberedt eller konserveret Kg. 2,00 kr.
  • Pølser af enhver art Kg. 3,00 kr.
  • Varer af lever, tilberedt eller konserveret Kg. 2,50 kr.

Naalakkersuisut har øjensynligt set en positiv effekt i fjernelse af netop kaffe, the og fjerkræafgifterne i forhold til pristrykket landets borgere oplever nu, og har valgt at fremkomme med forslag til permanent fjernelse af afgifterne til disse produkter igennem forslag til ændring af loven om indførselsafgifter.

Fjernelse af de nævnte afgifter kan ifølge Demokraatit dækkes ved at genindføre Ilanngaassivik.

- Vi har brug for Ilanngaassivik. Ilanngaassivik vil sikre, at alle der har udeståender, men som på trods af at de er i stand til at betale, undlader at betale deres forpligtigelser, vitterligt kommer til at betale. Såfremt ordningen bliver implementeret, vil det betyde merindtægter på omkring 30 milllioner kroner til landskassen, siger Jens-Frederik Nielsen (D).

Men hvorvidt finansieringsforslaget kan blive realiseret, er et svært spørgsmål. Et stort flertal i Inatsisartut har under forårssamlingen stemt for at ophæve netop Ilanngaassivik, hvor kun Demokraatit var imod ophævelsen af ordningen.