Handicaptalsmanden: De lange sagsbehandlingstider kan knække mennesker

Handicaptalsmand Christina Johnsen finder det dybt problematisk, at der ikke findes fastsatte sagsbehandlingstider i den offentlige forvaltning.
Foto © : Tilioq
Skrevet af Karsten Sommer
24. januar 2019 19:31

- Desværre er Ombudsmandens kritik meget meget genkendelig. Det svarer helt til hvad vi hører i en mængde henvendelser til Tilioqs telefon, siger Handicaptalsmand Christina Johnsen.

- Vi hører tit om den langsommelige sagsbehandling. Og for børn, der allerede har en diagnose, og venter på hjælp og støtte fra kommunerne, kan ventetiden medføre at barnet får yderligere diagnoser. Så problemet handler ikke kun om kroner og ører, det handler også om almindelig trivsel og barnets videre udviklingsforløb, påpeger handicaptalsmanden.

Og det er ikke kun børnene de lange ventetider rammer.  

LÆS OGSÅ Alvorlig kritik i sag om hjælp til barn med handicap

 - Det kan også give voksne nogle alvorlige knæk, når de afventer at komme videre i systemet. For eksempel hvis man er nedslidt, og har søgt om førtidspension. Hvis man så må vente flere år på at få svar på anmodningen, kan det ramme hele familien. Ofte når folk henvender sig til Tilioq, er de dybt dybt frustrerede. De har rykket, de har ringet igen og igen, og der sker alligevel ikke noget!

For at få løst de lange sagsbehandlingstider, efterlyser Christina Johnsen først og fremmest nogen, der tør tage ansvar.

- Nogen der vil erkende at der er et problem i kommunerne, og tør sige: "Det er godt I gør os opmærksom på det, så vi kan begynde at gøre vores arbejde bedre". For vi kommer ingen vegne, ved igen og igen at sige "det problem kan vi ikke genkende" - "det har vi aldrig hørt om før" og den slags.

- For at få løst problemerne er man nødt til at erkende dem først, for at komme videre. Måske skal man oprette en "task force" der rejser rundt og får ryddet op i bunkerne af henvendelser? Eller mangler der bedre uddannelse?

- Vi ved det ikke, men det bliver først løst, når vi erkender at der er et problem, og begynder at gøre noget ved det, lyder opfordringen fra handicaptalsmanden.