Alvorlig kritik i sag om hjælp til barn med handicap

En for tidligt født baby og hendes mor har ventet i mere end 3 år på at få hjælp fra kommunen.
Foto © : KNR
Skrevet af Merete Lindstrøm
24. januar 2019 07:28

Det får nu Ombudsmanden til at rette en skarp kritik mod Qaasuitsup Kommunia og den kommune der overtog den pågældende sag efter kommune opdelingen i starten af sidste år.

Sagen startede, da en kvinde i september 2013 ansøgte Qaasuitsup Kommunia om en støtteperson til sin datter. Hun oplyste i den forbindelse bl.a., at hendes datter var født for tidligt og havde haft en hjerneblødning. Efter mere end 3 år fik datteren - i februar 2017 - tilknyttet en støtteperson.

Kritikken går på at 3 år er for lang behandlingstid. I udtalelsen om sagen skriver ombudsmanden bl.a., at der er tale om en uacceptabel og særdeles kritisabel sagsbehandlingstid - uanset om der har manglet medarbejdere på området.

I forbindelse med undersøgelsen af sagen har ombudsmanden indhentet udtalelser fra både Qaasuitsup Kommunia og den anden kommune, der overtog sagen. Begge kommuner har henvist til, at sagsbehandlingstiden skyldes mangel på medarbejdere på handicapområdet, men det er altså ikke en plausibel undskyldning lyder det.

Ombudsmanden konkluderer også at der er begået fejl og forsømmelser af større betydning i sagen. Derfor er Inatsisartut blevet underettet om sagen.