De Konservative vil fordoble Arktis-budget

Forsvaret bør fordoble sit budget for den danske indsats i Arktis, mener formanden for Forsvarsudvalget. Regeringen tøver.
Foto © : Kim Møller Petersen/Arktisk Kommando
16. november 2015 15:45

Mens Folketinget stadig venter på en analyse over Danmarks forsvarsopgaver i fremtiden, er den politiske debat i sagen for længst i gang.

Og står det til formanden for Forsvarsudvalget, den konservative Rasmus Jarlow, bør Forsvaret bruge langt flere penge på indsatsen i Arktis end i dag.

- Hvis det står til Det Konservative Folkeparti, skal vi bruge ganske mange penge deroppe. Så snakker vi måske en fordobling af de ressourcer, som vi har deroppe, siger han til KNR.

Læs også IA bekymret for forsvarsforhandlinger

Det er nødvendigt for at følge med både rigsfællesskabet og udlandets interesse i Arktis, mener Jarlow.

- Forsvaret får en større rolle i Arktis i fremtiden. Vi gør krav på Nordpolen og meget store havområder deroppe. Det kræver en tilstedeværelse, og den skal øges i forhold til, hvad den er i dag.

Arktis er en bunden opgave
Udtalelsen fra Rasmus Jarlow kom under konferencen ‘Sikkerhed og styring i det globaliserede Arktis’ i Aarhus torsdag i sidste uge. 

På konferencen var der generel enighed blandt forskere, politikere, embedsmænd og andre deltagere om, at der er behov for en øget sikkerhed og overvågning i Arktis. Noget, der fra dansk side vil ske med moderne overvågning såsom bl.a. satellitter og droner, men uden en militær oprustning.

Læs også Ministerie udskyder arktisk forsvarsrapport 

Men det koster fortsat. Og det er ikke penge, som bør tages fra andre af Forsvarets opgaver, der i 2015 samlet er budgetteret til 21 mia. kroner, mener Jarlow

- Jeg kan ikke få øje på nogen oplagte forsvarsbesparelser, og (beskyttelsen af, red.) Arktis er en bunden opgave, siger han og bekræfter over for KNR mandag, at weekendens angreb i Paris ikke ændrer på De Konservatives prioriteringer af forsvarsopgaver.

 

Udenrigsminister: Arktis bliver ikke besparet
Den danske regering har tidligere pointeret, at Arktis vil være højt prioriteret ved det kommende forsvarsforlig. Dog vil forsvarsministeren vente på den forsinkede analyse over Forsvarets fremtidige opgaver, før der bliver sat ord på, hvordan og hvor meget, Arktis-indsatsen skal styrkes.

Læs også Forskere: Gør Hans Ø til fælleseje mellem Nunavut og Grønland

Dog vil udenrigsminister Kristian Jensen (V) godt bebude, at Danmarks engagement i Arktis helt generelt ikke bliver beskåret, selv om Udenrigsministeriet skal spare knap 200 mio. kroner over fire år. 

 - Vi har brug for et engagement i Arktis for at holde sammen på den strategi, vi har leveret og for at sikre en ensartet dialog i hele kongeriget om det arktiske område, siger han til KNR.

Besparelserne vil i stedet ske ved at nedlægge en række danske ambassader og skære i Danmarks udviklingsbistand, oplyser udenrigsministeren.