- Hvis jeg rejser til Danmark og bliver syg, så er det mit eget ansvar. Bliver man smittet i udlandet, skal man blive der - og man betaler sine egne udgifter til ophold og eventuel ny flybillet, siger Kim Kielsen.Foto: KNR

Dato er endelig klar: 15. juni åbner Grønland igen

Du kan blive nægtet indrejse til Grønland, hvis du har symptomer på corona. Og bliver du smittet i udlandet, skal du selv betale de ekstra udgifter. 

Med blot seks dage tilbage af de nuværende restriktioner på udrejse er der endelig sat dato på en genåbning af landet. Og det bliver 15. juni, har formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen (S), lige sagt på et pressemøde. 

Alle partiformænd deltager på mødet. 

Strategi for genåbning:
 

Fase 1 Åbningen kan påbegyndes, når andelen af smittede ved testning ikke overstiger 5 procent af befolkningen i Danmark.
 

Åbningen medfører, at der tillades max 600 indrejsende med fly pr. uge.

Rejsende skal være testet negative før afgang og skal testes på femtedagen efter ankomst. Rejsende skal i karantæne fra ankomst og frem til, at der er et negativt testresultat. 

Derudover fastholdes nuværende påbud og anbefalinger.

 

- Men vi vil stille krav. Alle, som har symptomer på corona vil ikke blive tilladt indrejse. De bliver nægtet indrejse, siger Kim Kielsen.

Når man rejser ind i landet efter 15. juni, skal man kunne bevise, at man blev testet negativ for corona to dage tidligere.
Når man er ankommet, skal man straks i karantæne i fem dage. På femtedagen skal man testes igen. Når testen er negativ, ophører karantænen. 

- Udrejse til andre lande sker på eget ansvar - det er vigtigt at forstå, siger Kim Kielsen.

 

LÆS OGSÅ En ny smittet med coronavirus i Aasiaat

- Hvis jeg rejser til Danmark og bliver syg, så er det mit eget ansvar. Bliver man smittet i udlandet, skal man blive der - og man betaler sine egne udgifter til ophold og eventuel ny flybillet.

Hvis man møder ved check-in uden bekræftelse på en udfyldt Sumut-blanket eller en negativ test, kan man ikke stige ombord på flyet. 

En ny smittet i går

I 11 uger har der ikke været coronasmittede i Grønland. I går kom der dog et nyt tilfælde - denne gang i Aasiaat.  

Personen blev testet positiv for Covid-19 efter hjemkomsten fra Danmark få dage tidligere. Den smittede og vedkommendes familie er i isolation, og smitterisikoen vurderes til at være meget lav, siger landslægen. 

Den smittede var også syg med virussen i Danmark, men vedkommende blev testet negativ inden rejsen til Grønland. 

- Det er vigtigt at åbne landet igen - det er et stort skridt, og vi har fælles ansvar, siger Muté Borup Egede, der er formand for IA.

LÆS OGSÅ Genåbning af landet bliver præsenteret på mandag

- Vi har alle ansvar for, at smitten ikke bliver videreført, og vi skal være opmærksomme på folk i Kangerlussuaq, hvor indrejsende og udrejsende bliver blandet sammen.

Hvordan skal det gøres?

- Vi vil senere komme med retningslinjer, siger Vittus Qujaukitsoq, formand for Nunatta Qitornai.

Men selv om der stadig mangler konkrete retningslinjer for at adskille folk i Kangerlussuaq, og at der søndag pludselig dukkede et nyt smittetilfælde op, så er det vigtigt at åbne grænserne til verden igen, mener Nivi Olsen, der er fungerende formand for Demokraterne. 

- De økonomiske hjul skal holdes i gang. Det er snart sommer, og vi opmuntrer til, at folk holder ferie i eget land. Det er vores helt store anbefaling, siger hun. 

Air Greenland flyver med nødplan 

Grønland skal åbnes i tre faser - og fase 1 begynder 15. juni.

20. marts blev flytrafikken indstillet, men siden er der åbnet for at rejse ud af landet igen. Derfor er det muligt at rejse ud af landet, men indrejseforbuddet gælder nu til 15. juni. Det har tidligere været gældende til 31. maj. 

Det betyder, at rejsende, som skal retur til Grønland, skal kontakte myndighederne og have en tilladelse for at rejse ind i landet frem til 15. juni.

Fra 1. juni har Air Greenland lavet en såkaldt udvidet nødplan. Det er en aftale, som Selvstyret har lavet med Air Greenland, og den betyder, at der fra 1. juni er tre ugentlige afgange på ruten mellem Kangerlussuaq og København. Normalt ville Air Greenland have op 10 ugentlige flyvninger. 

Kommentarer