Ifølge De Konservative arbejder USA "helt åbenlyst" på at underminere rigsfællesskabet. Venstre er mere positiv, mens De Radikale lægger sig et sted midt i mellem.Foto: Danny Kreutzmann

Danske politikere om økonomisk støtte til Grønland: Vær ikke naive

USA har åbnet et konsulat i Grønland og vil nu også give økonomisk støtte. Folketingsmedlemmer er skeptiske.

USA er ved at "udarbejde en substantiel pakke med økonomisk støtte" til Grønland ifølge den amerikanske ambassadør i Danmark, Carla Sands.

Den skal give fornyet energi til væksten i Grønland, skriver hun i en kronik i Altinget.

Ifølge De Konservative arbejder USA "helt åbenlyst" på at underminere rigsfællesskabet. Venstre er mere positiv, mens De Radikale lægger sig et sted midt i mellem.

- Vi er vidne til en eksplosion i interessen for Grønland og Arktis, og det er med at holde på hat og briller, så vi hverken mister os selv eller rigsfællesskabet, siger udenrigsordfører Martin Lidegaard (R).

Fornyet energi til væksten i Grønland

Den amerikanske ambassadør i Danmark langer i kronikken kraftigt ud efter Rusland og Kinas aktiviteter i Arktis og nævner økonomisk støtte.

- Det er vores ønske at samarbejde med hele det danske rige for at fremme iværksætteri og innovation og dermed stimulere bæredygtig økonomisk vækst i Arktis.

LÆS OGSÅ USA vil sende penge til Grønland

- Den amerikanske regering er ved at udarbejde en substantiel pakke med økonomisk støtte, der kan give fornyet energi til væksten i Grønland, skriver Carla Sands.

Vil underminere rigsfællesskabet

Grønland skal dog ikke være naive, advarer tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard.

- Hvis amerikanerne beslutter sig for at give økonomisk støtte, så er det, fordi de forventer at få noget den anden vej også. Det må Grønland vurdere, om de ønsker at tage imod, siger Martin Lidegaard.

Han understreger, at det endnu er svært at forholde sig til budskabet, da det ikke står klart, hvad det præcist dækker over.

Venstre er mere positiv, men grønlandsordfører Christoffer Melson tager også forbehold for, hvad der menes.

- Det er mit indtryk, at det er et grønlandsk ønske at tiltrække erhvervsinvesteringer og udvikle økonomien, men i sidste ende er det op til Grønland, i hvilket omfang man vil indgå samarbejde, skriver han i en skriftlig kommentar.

De Konservative er langt mere skeptisk ifølge grønlandsordfører Rasmus Jarlov.

- USA arbejder helt åbenlyst på at underminere rigsfællesskabet. De har altid fået lang snor, men der er en grænse, og i sidste ende kan de slet ikke være til stede på Grønland, hvis ikke de lægger den dagsorden på hylden.

- Det er helt uacceptabelt, skriver han på Twitter.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt