Danske politikere: Naivt at søge selvstændighed gennem USA

Grønland vil få en benhård fremtid, hvis USA skal holde hånden økonomisk under landet. Det mener flere danske politikere, der revser Pele Brobergs forslag om forhandlinger med USA.
Søren Espersen (DF) og Martin Lidegaard (R) advarer mod, at Grønland skal vende sig mod USA i stedet for Danmark. Foto © : Anders Hviid
04. september 2019 12:38

- Det er jo en gammel kendt sandhed, at man skal passe på, hvad man ønsker og drømmer om. For det kan være, det går i opfyldelse, siger næstformand i Dansk Folkeparti og grønlandsordfører, Søren Espersen.

Udtalelsen kommer i forlængelse af et tweet, hvor Espersen fredag stærkt sarkastisk ønskede Pele Broberg fra Partii Naleraq held og lykke med at undersøge, om USA kan hjælpe Grønland til at blive selvstændig.
 

Søren Espersen (DF) reagerede fredag i sidste uge på Twitter med denne kommentar til Pele Brobergs forslag om økonomisk støtte fra USA.


Et helt naivt forslag, uddyber Søren Espersen:

- Hvis man tror, at man gennem USA kan få frihed og få de gode samarbejdsforhold, vi har i rigsfællesskabet, er man altså helt galt fat på den. USA vil sluge Grønland i én eneste mundfuld, når Grønland bliver selvstændig.

Han henviser til forholdene i USA's oversøiske territorier som Puerto Rico og Jomfruøerne (tidligere Vestindiske Øer, red.) samt blandt de amerikanske inuit i Alaska.

LÆS OGSÅ Debat: Skal USA overtage Danmarks rolle?


- De ser til Grønland som et kæmpe stort forbillede på, hvordan en fornuftig udvikling kan være i et rigsfællesskab. Det kender man ikke noget til blandt de amerikanske inuit. Og det er den virkelighed, som vil møde Grønland, hvis man løsriver sig, siger Søren Espersen.

I stedet mener han, at samarbejdet med Danmark og Færøerne er den bedste fremtid for Grønland, også økonomisk.

- USA vil da ikke give Grønland bloktilskud med 4,5 milliard kroner hvert eneste år. Hvorfor i alverden skulle de det?

Lidegaard: USA kommer med en pris

Også formanden for Udenrigspolitisk Nævn i Folketinget, tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard (R), advarer mod at gå i dialog med USA om økonomisk understøttelse som en slags erstatning for bloktilskuddet fra Danmark.

- Jeg tror, at man skal gøre sig krystalklart, at USA er ikke en type nation, som giver noget gratis. Hvis Grønland skulle få lyst til at modtage penge fra USA, så er jeg ret overbevist om, at der skulle leveres ret kontante ydelser den anden vej.

Helt konkret hvilke ydelser, USA vil kræve, tør Lidegaard ikke pege konkret på.

LÆS OGSÅ Siumut om Naleraqs tilnærmelse til USA: Det er upassende

Men i hans øjne er forholdet mellem Grønland og Danmark blevet mere frugtbart de seneste år, især med den danske stats investeringer i grønlandske lufthavne og en erhvervspulje.

Og Grønland og Danmark bør samarbejde endnu tættere fremfor, at Grønland søger mod USA, mener Martin Lidegaard. 

Han er dog ikke ked af USA's interesse i Grønland. Faktisk har præsident Trumps nylige udtalelser om 'køb af Grønland' været med til at gøre rigsfællesskabet en tjeneste.

- På en måde synes jeg, at det her har været et wake up-call, som vi har trængt til længe - i hvert fald i Danmark, og måske også i Grønland, siger han til KNR.