Hvis Grønland skal blive en selvstændig nation, skal det være afstemt med befolkningen og uden en ny aftale om bloktilskud med et andet land, mener Karl Kristian Kruse. ArkivfotoFoto: KNR

Siumut om Naleraqs tilnærmelse til USA: Det er upassende

Partii Naleraq vil have undersøgt mulighederne for, at Grønland kan blive en selvstændig nation med USAs støtte. Direkte upassende, mener Siumut.

- Hvis vi skal blive selvstændige i fremtiden, så er det ikke passende at være bundet af et andet land.

Det siger Karl Kristian Kruse, der er talsmand på vegne af Siumut.

Reaktionen kommer efter, at Partii Naleraq har ytret ønske om at undersøge, om Grønland kan blive en selvstændig nation med USA's støtte. 

For efter at Donald Trump pludselig meldte ud, at han gerne ville købe Grønland, har Partii Naleraq fået en idé: Partiet vil nemlig finde ud af, om det er realistisk, at USA kan erstatte bloktilskuddet fra Danmark. Til gengæld skal Grønland love at holde russiske og kinesiske interesser ude af Grønland.

LÆS OGSÅ Naleraq: Forhandlinger med USA skal undersøges

Men det vil Siumut ikke være med til. Hvis Grønland skal blive en selvstændig nation, skal det være afstemt med befolkningen og uden en ny aftale om bloktilskud med et andet land, mener Karl Kristian Kruse.

Han mener faktisk, at det er direkte upassende at tale om at erstatte det danske bloktilskud med et amerikansk.

- Samarbejde med andre lande og Rigsfællesskabet er altid tilgængeligt, og jeg synes, at det skal fortsætte, som det er nu, siger Karl Kristian Kruse. 

Han er til gengæld åben for mere samarbejde med andre lande, især Danmark og USA.

Atassut: Lad os stå sammen i Rigsfællesskabet

Hos partiet Atassut er man heller ikke begejstret for idéen om at forhandle med USA, som de mener er tåbeligt.

Atassuts Folketingskandidat Nikolaj Rosing frygter nemlig splid i Rigsfællesskabet på grund af USA’s intention om at købe Grønland. Han mener desuden, at Grønlands muligheder for gratis uddannelser, hjælp til naturkatastrofer og sociale udfordringer gennem Danmark ikke skal skrottes til fordel for en aftale med USA. 

- Vi er i et Rigsfællesskab, hvor vi bliver økonomisk understøttet, vi har frihed og demokrati. Ikke nok med det, har vi 2 plader i folketinget. Vi kan bede om hjælp, hvis vi har naturkatastrofer og sociale udfordringer, siger Nikolaj Rosing i en pressemeddelelse.

Og fortsætter:

- Lad os stå sammen i Rigsfælleskabet, og styrke vores relationer. Og tit og ofte ved kun hvad vi har mistet, når det er for sent.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt