Dansk sundhedsminister om spiralskandalen: Uforståeligt og uforsvarligt

I går holdt naalakkersuisoq Mimi Karlsen pressemøde sammen med sin danske kollega om spiralskandalen. For Mimi Karlsen har det været vigtigt at få den danske sundhedsminister til Grønland, så han med egne øjne kunne se omfanget af konsekvenserne, siger hun.
Magnus Heunicke landede i Grønland i tirsdags. I løbet af sit fire dage lange besøg har han diskuteret spiralskandalen med naalakkersuisoq Mimi Karlsen (IA).
13. august 2022 13:20

- Det gør et stort indtryk på mig, og det er med nutidens øjne fuldstændig uforståeligt og noget, man ikke kan forsvare det, der er sket med de kvinder, som dengang var helt unge piger. Det har haft meget store konsekvenser for hvert enkelt.

Det sagde den danske sundhedsminister Magnus Heunicke på et pressemøde i går. Og det er første gang, at der overhovedet bliver sagt ord højt fra det officielle Danmark om spiralskandalen. Indtil nu har der kun været overordnede skriftlige svar fra sundhedsministeren.

Magnus Heunicke landede i Grønland i tirsdags. I løbet af sit fire dage lange besøg har han diskuteret spiralskandalen med naalakkersuisoq Mimi Karlsen (IA).

Spiralkampagnen

 

I DR-podcasten ”Spiralkampagnen” bliver dokumenter gravet frem, som viser, at spiralerne udgjorde danske myndigheders strategi for at nedbringe befolkningsvæksten i Grønland.

 

- Tusindvis af piger og kvinder fik påsat spiral fra 1966 til 1975.

 

- Fra 1966 til 1970 blev der opsat 4500 spiraler.

 

- På daværende tidspunkt var der 9000 fertile kvinder i Grønland.

 

- Flere af pigerne oplevede spiralpåsætningen som et overgreb, og at det var påtvunget. Det fik store konsekvenser for pigerne både psykisk og fysisk. Flere fortæller om smerter og traumatiserende oplægninger.

 

- Der var ikke lovhjemmel til at påsætte spiraler på mindreårige piger uden forældrenes samtykke, da strategien startede.

 

- Derfor blev lovgivningen ændret til, at læger kunne vejlede piger under 18 år i prævention uden forældresamtykke. Det blev af flere læger tolket som, at pigerne kunne få påsat spiral uden forældresamtykke.

 
Kilde: DR-podcast "Spiralkampagnen"

Planen var, at de sammen skal blive enige om det videre forløb for afdækningen af skandalen, og de har mødtes med nogle af de mange kvinder, som fik sat spiral op i 1960’erne og 1970’erne.

Og det har været vigtigt for Mimi Karlsen at få den danske sundhedsminister til Grønland, så han selv kunne se omfanget af det kommende arbejde, siger hun.

- Vi ville sikre os at han ser, at der er meget, der skal blive undersøgt, og hvor alvorligt det skal tages. Det mener jeg lykkedes meget godt, fordi vi viste, hvor stor sagen er, hvor meget tid, der skal sættes af til undersøgelsen, og hvor omhyggeligt undersøgelsen skal være, siger Mimi Karlsen.

LÆS OGSÅ Spiraloffer om ministerbesøg fra Danmark: En undskyldning vil betyde meget

Magnus Heunicke har blandt andet snakket med kvinder, der har fået sat en spiral op.

- Vi skal have en grundig og værdig undersøgelse, som kan give svar på de mange spørgsmål, som kvinderne den dag i dag stadig har. Hvem traf beslutningen, hvorfor gjorde de det, hvor mange fik det. Der er mange tusinder af unge kvinder, som fik det opereret op, med store konsekvenser for fødselstallet mange steder i Grønland. De svar skal vi have, og så mødes Danmark og Grønland bagefter, og finder ud af, hvad det næste skridt bliver, siger Magnus Heunicke.

Undersøgelsen vil varer i to år, tilføjer han.

I juni blev det annonceret, at der skal laves en udredning af sagen. Kommissoriet skal være færdig til oktober, og det vil sige, at selve grundlaget for udredningen skal ligge klar i oktober. Derefter skal selve udredningen sættes i gang.

Det er DR, som i en podcastserie har afdækket sagen om den såkaldte spiralkampagne. 

4500 piger og kvinder, der var helt ned til 13 år, fik fra midten af 1960’erne og til op i 1970’erne opsat spiraler. Mange af dem blev ikke spurgt, før de fik lagt spiralen op.

Det var en del af de danske myndigheders ”familieplanlægningsindsats”.

LÆS OGSÅ Lars-Emil Johansen om Landsrådets rolle i spiralskandalen: Vi vidste ingenting

Spiralkampagnen udsprang af, at de danske myndigheder var bekymrede for befolkningsvæksten i Grønland, som på daværende tidspunkt var et dansk amt.

En rapport fra 1965 viser, at der årligt blev født 500 børn udenfor ægteskab i Grønland, hvoraf en tredjedel af kvinderne var under 20 år.

Samtidig udfordrede befolkningsvæksten moderniseringen af Grønland, som blev dyrere for den danske stat end først antaget.

Podcasten har sat et enormt aftryk i Grønland, hvor den ene kvinde efter den anden har brudt mange års tavshed og fortalt om, hvordan de fik sat spiraler op uden at vide det.