Dansk socialminister er i Nuuk og præsenterer hjælp til udsatte børn og unge

Naalakkersuisoq Martha Abelsen og hendes danske kollega Astrid Krag præsenterer i morgen anbefalinger, der skal hjælpe omsorgssvigtede børn og unge.
Anbefalingerne gælder især børn og unge, som har været udsat for omsorgssvigt og overgreb. Der vil også være initiativer overfor voksne, som har begået overgreb.
Skrevet af Christine Hyldal
20. august 2020 12:47

Den danske socialminister Atrid Krag kommer til Nuuk i dag og bliver til på mandag. 

Med sig har hun en række anbefalinger, som Naalakkersuisut er blevet enige med den danske regering om. Anbefalinger til hvordan forholdene for udsatte børn og unge kan forbedres i Grønland.

Det oplyser Social- og Indenrigsministeriet til KNR.

LÆS OGSÅ Abelsen og Krag underskriver: Aftale om dansk hjælp til børn og unge er sikret

 

Otte gange så mange anmeldelser
 

  • Grønland har mere end otte gange så mange anmeldelser om seksualforbrydelser som i Danmark og på Færøerne.
  • I Grønland har Tasiilaq det højeste antal anmeldelser om seksualforbrydelser mod børn og unge per indbygger.
  • I 2018 var 27 procent af anmeldelser om kønsligt forhold til børn under 15 år fra Tasiilaq, mens befolkningen i Tasiilaq udgjorde 5 procent af den samlede grønlandske befolkning.

Anbefalingerne gælder især børn og unge, som har været udsat for omsorgssvigt og overgreb. Der vil også være initiativer overfor voksne, som har begået overgreb.

Meningen er, at alle anbefalinger og initiativer skal forbedre den forebyggende indsats mod omsorgssvigt og overgreb i Grønland. 

Præsenteres i morgen

Anbefalingerne bliver præsenteret på et pressemøde i morgen klokken 09, hvor både Astrid Krag og Martha Abelsen (Siumut), der er naalakkersuisoq for sociale anliggender vil være med. 

I oktober sidste år skrev Martha Abelsen og Astrid Krag under på den aftale, som anbefalingerne er lavet fra. Da var Astrid Krag i Nuuk og med sig havde hun 80 millioner kroner fra Danmark til arbejdet med udsatte børn og unge. 

LÆS OGSÅ Dansk socialminister i Nuuk: Håber på 80 millioner kroner mere til Grønland

Siden har en arbejdsgruppe med folk fra Social- og Indenrigsministeriet, Justitsministeriet og Departementet for Sociale Anliggender været på sagen. Planen har hele tiden været, at anbefalingerne skulle præsenteres denne sommer. 

Samarbejdet med Danmark blev sat i gang efter, at Naalakkersuisut i foråret sidste år bad Danmark om hjælp til børn i blandt andet Tasiilaq. 

Det skete efter, at DR-dokumentaren "Byen hvor børn forsvinder", som viste horrible forhold for børn og unge i Tasiilaq.

Astrid Krag bliver i Nuuk til på mandag. Hun skal blandt andet besøge Nakuusa, Kofoeds Skole, døgninstitutionen Meeqqat Illuat og anstalten. Og så skal hun på fisketur til Qooqqut.