Dansk smittetilfælde ændrer ikke umiddelbart Grønlands beredskab

En dansker smittet med coronavirus får ikke umiddelbart betydning for beredskabet i Grønland, siger medlem i Epidemikommissionen.
På Hvidovre hospital er der gjort klar i tilfælde af, at COVID-19 skulle bredde sig i Danmark. Foto © : Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
27. februar 2020 13:53

Coronavirus er rykket en lille smule tættere på Grønland, efter at en dansk mand er konstateret smittet med coronavirus, der nu også bliver kaldt COVID-19.

Men det kommer ikke umiddelbart til at ændre på det grønlandske beredskab, der blev aktiveret 31. januar, siger medlem i Epidemikommissionen, Svend Foldager.

COVID-19

82.548 personer er eller har været smittet med coronavirus

33.212 personer er blevet raske efter at have været smittet med coronavirus

2.810 personer er døde af coronavirus

Kilde: Johns Hopkins CSSE

- Det får i sig selv ikke indflydelse på beredskabet. Vi har diskuteret og været opmærksomme på, at der kunne komme tilfælde i Danmark.

- Der er langt fra Danmark herop. Men vi er forberedt, og vi har lavet de planer, som vi mener, skal laves i øjeblikket, siger han.

Smittefaren har ikke ændret sig

Fredag bliver der afholdt et i forvejen planlagt ordinært møde i Epidemikommissionen, men heller ikke her forventer chefpolitiinspektøren, at der vil blive besluttet store forandringer.

- Vi kommer til at diskutere situationen i Danmark med det ene tilfælde af COVID-19. Om det har indflydelse på os heroppe, om vi skal ændre på vores udmeldinger, eller om vi skal lave yderligere kommunikation. Men set i forhold til smittefaren har det ikke ændret noget, siger Svend Foldager.

LÆS OGSÅ Beredskab aktiveret: Vi er forberedt, hvis virussen kommer til Grønland

Epidemikommissionen holder sig løbende opdateret om situationen med COVID-19 og vuderer jævnligt, om der er grund til at ændre på beredskabet.

Rapport: COVID-19 er mild, hvis du er rask

For omkring en uge siden viste det hidtil største studie af sygdommen, at COVID-19 oftest er en mild sygdom, hvis man ellers er rask i forvejen.

Rapporten bekræftede blandt andet, at 80 procent af smittede kun oplever milde symptomer, skrev Ritzau.

LÆS OGSÅ Institut: Rapport afslører vigtigt vendepunkt for coronaudbrud

Kåre Mølbak, der er faglig direktør ved Statens Serum Institut, gav i  den forbindelse denne vurdering:

- Det bekræfter billedet af, at det er en mild sygdom for i øvrigt raske mennesker, men den kan være alvorlig for ældre og svækkede, siger Kåre Mølbak til Ritzau.

- Det er en sygdom, som går over af sig selv som en forkølelse eller en anden mild luftvejsinfektion, tilføjer han.