Dansk bidrag gør lufthavne til endnu bedre forretning

Det danske tilbud om medfinansiering af lufthavnsprojekterne i Nuuk og Ilulissat betyder, at samfundet får et større økonomisk udbytte af at gennemføre projektet.
Foto © : Kalaallit Airports A/S
Skrevet af Thomas Munk Veirum
28. september 2018 08:24

Det fremgår af et ændringsforslag til loven om lufthavnene, som naalakkersuisoq for infrastruktur har fremsat.

En tidligere fremlagt analyse anslog, at samfundet vil spare 1,4 milliarder kroner over en periode på 25 år i forhold til at fortsætte med det nuværende Trafiksystem.

En væsentlig forudsætning for den store besparelse er her, at Kangerlussuaq og Narsarsuaq nedgraderes til heliporte.

Men i det netop fremlagte ændringsforslag anslår departementet for infrastruktur, at besparelsen i stedet for bliver 1,7 milliarder kroner over 25 år.  

LÆS OGSÅ Kalaallit Airports kan spare en milliard kroner ved dansk bidrag

Årsagen til at samfundsgevinsten bliver større er, at Kalaallit Airports sparer en række renteudgifter samt afdrag, hvis politikerne tager imod det danske tilbud om medfinansiering.

I regnestykket er det medtaget, at den danske stat får 33 procent af det fremtidige udbytte fra Kalaallit Airports - fordi staten kommer til at eje en tredjedel af selskabet.

Siumut har tidligere meldt ud, at partiet ønsker at lade Kangerlussuaq fortsætte som lufthavn i stedet for at nedgradere til heliport.

Det er en dyrere løsning, og i stedet for en besparelse på 1,7 milliarder kroner, opnår man en besparelse på 1,2 milliarder kroner.

Den løsning koster altså stadig 500 millioner kroner.

Begge scenarier inkluderer landingsbaner på 2200 meter i Nuuk og Ilulissat og en lufthavn i Qaqortoq.