Danmark støtter krav om 10 hvaler mere

Udenrigsministeren forsikrede på et samråd, at Danmark støtter Grønlands ønsker i IWC.
Skrevet af Martine Lind Krebs
14. juni 2012 09:53

Der var tilfredse miner efter tirsdagens samråd i Folketingets miljøudvalg. Her modtog de grønlandske mandater nemlig en forsikring fra udenrigsministeren om, at regeringen vil tale Grønlands sag ved det kommende møde i den Internationale Hvalfangstkommission IWC.

Danmark støtter såvel Grønlands ønske om 10 hvaler yderligere og ønsket om, at biologiske vurderinger skal afgøre, hvor mange hvaler, der må fanges, sagde udenrigsminister Villy Søvndal efter samrådet i Miljøudvalget.

Danmark/Grønland har over for IWC foreslået, at Grønland tildeles kvoter på yderligere 9 finhvaler i Vestgrønland og 1 pukkelhval. Og den udmelding var Doris Jakobsen fra Siumut godt tilfreds med.

- Først og fremmest skal vi have flere hvalkvoter, og jeg mener, at regeringens position er tilfredsstillende indtil nu, siger hun. Også Sara Olsvig er tilfreds.

- Vi fik nogle klarere udmeldinger mundtligt, end vi har fået skriftligt, siger hun. På to punkter er parterne dog uenige. Grønland modsætter sig et hvalreservat i Sydatlanten, mens det ikke er noget, som Danmark vil modsætte sig i IWC.

Men parterne er dog enige om, at nabolandene skal være indforståede og at reservatet ikke må skabe præcedens for et tilsvarende i Nordatlanten. Udenrigsministeren er heller ikke indstillet på at spænde ben for NGO’er som Greenpeace, der ønsker taleret i IWC, ligesom den tidligere regering gjorde det.

- Jeg synes, der er en meget stor ubalance i forhold til store NGO’er, og hvilke ressourcer de har til at føre kampagner. Vi kunnet se det helt klart i forhold til sæler, siger Sara Olsvig, der understreger, at det er vigtigt at sikre, at de små NGO’er også får taletid, hvis de store skal have det.

Mødet i den Internationale Hvalfangstkommission starter den 25. juni – på et tidspunkt hvor Danmark stadig har formandsposten i EU.

Og Udenrigsministeren indrømmer da også, at det kan blive en svær position at gå imod EU’s ønske om fredning af hvalerne.

- Det kan godt blive svært. Det er derfor det er vigtigt, at vi er enige i de forskellige dele af Rigsfællesskabet, da det er svært nok i forvejen, siger han.