Danmark og fire andre lande freder Ishavet

Ishavet forbliver lukket for fiskeri. Mens isen lige dække området, så skal en ny fiskeriaftale sikre områdets fiskebestande. Det skriver Politiken.dk.
Arktis
17. juli 2015 05:36

Den nye aftale er mellem Rusland og Natolandene USA, Canada, Norge og Danmark. Det er et vigtigt signal, at landene kan indgå en sådan aftale, siger Danmarks arktiske ambassadør, Erik Vilstrup Lorenzen til Politiken.dk.

- Med aftalen viser vi, at det kan lade sig gøre at lave store aftaler på trods af de internationale spændinger. Og vi viser, at Arktis er et lavspændingsområde i geopolitikken, hvor landene kan mødes og enes om vigtige aftaler, siger han.

Politiken fortæller, at selvom flere kommentatorer glæder sig over, at de fem arktiske kyststater nu vil bremse fiskeriet, men der bliver også peget på, at det er nødvendigt at udvide aftalen til og at inkluderer de store fiskerinationer i EU og Asien, som også har ret til at fiske på åbent hav.

- Næste skridt for denne aftale må være, at lande som Kina, Spanien, Japan, Storbritannien og Sydkorea også skriver under, siger Alexander Shestakov, der er leder af det arktiske program i WWF Verdensnaturfonden til Politiken.