Aleqa Hammond: Danmark har et ansvar for Camp Century

Danmark skal i tæt samarbejde med Grønland og eksperter på området undersøge risikoen for miljøforurening på Camp Century.
Foto © : Maasi Pedersen/KNR
20. august 2016 16:17

Det er udmeldingen fra Siumuts folketingsmedlem Aleqa Hammond efter ny forskning har vist, at der ligger en risiko for miljøforurening og lurer i den gamle amerikanske miltærbase Camp Century.

I et skriftligt svar til KNR skriver Aleqa Hammond, at Camp Century har stor betydning for relationerne og fremtidige drøftelser mellem Grønland, Danmark og USA.

- Forureneren skal betale. Det er et meget klart budskab, som man bruger almindeligt, alle steder i verden – også i Grønland. 

Læs også Forsker: Lad affaldet i Camp Century ligge

- Danmark bør stille op med mere konkret undersøgelse af Camp Century og kortlægge problemstillingens omfang - i tæt samarbejde med Grønland og miljøeksperter. Det fortjener sagen, og det fortjener Grønland, skriver hun.

Aleqa Hammond oplyser desuden, at hun vil tage sagen op i Forsvarsudvalget i Folketinget.

Tidligere har også den danske regering i form af Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen og Udenrigsminister Kristian Jensen, meldt ud, at man agter at undersøge de nærmere aspekter af forureningen af militærbasen under isen.

Læs også Naalakkersuisoq og miljøminister vil undersøge Camp Century

Læs også Forsker: Hold øje med affaldet på Camp Century