Foto: DR

Danmark giver 30 millioner til katastroferamte

Danske støttekroner til boliger og hjælp til at skabe nye tilværelser er på vej til Grønland efter tsunami.

Regeringen vil støtte Grønlands selvstyre med 30 millioner kroner til nye boliger og hjælp til de ramte efter tsunamien 17. juni. Det oplyser Statsministeriet.

- Vi står sammen i rigsfællesskabet. Derfor har jeg også fulgt indsatsen efter naturkatastrofen tæt, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i en pressemeddelelse. 

- Jeg håber, at statens bidrag kan hjælpe de berørte borgere i Grønland med at få genskabt trygge rammer og komme videre i deres liv efter den tragiske katastrofe.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut afsætter 70 millioner kroner til genhusning

Det var et stort jordskred, der 17. juni forårsagede en voldsom tsunami. Den kostede både menneskeliv og ødelagde boliger, erhvervsgrundlag og tilhørssted for de fleste borgere i bygderne Nuugaatsiaq og Illorsuit.

Danske og grønlandske myndigheder samarbejder om beredskabsindsatsen. Grønlands selvstyre har reserveret 70 millioner kroner til udgifter til genhusning af de berørte borgere.

De 30 millioner kroner, som regeringen vil søge Folketingets tilslutning til at støtte Grønlands med, skal sikre nye boliger og hjælp til at skabe en ny tilværelse for de berørte.

LÆS OGSÅ Oprydning og sikring af evakuerede bygder afsluttet

Derudover har det grønlandske selvstyre et ønske om at undersøge risikoen for alvorlige fjeldskred nærmere. Regeringen afsætter ti millioner kroner til undersøgelsen.

- Forsvaret, politiet og GEUS (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, red.) har sammen med de grønlandske myndigheder ydet en ekstraordinær indsats, som jeg har den allerstørste respekt for.

- Kim Kielsen (Grønlands landsstyreformand, red.) har over for mig udtrykt, at han deler min anerkendelse af danske myndigheders indsats i forbindelse med naturkatastrofen, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han oplyser, at beredskabsindsatsen fortsætter, så længe der er behov og ønske om det.

/ritzau/
 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt