Historiker: Danmark bør suspendere Selvstyret

"Suspendér selvstyret." Sådan lyder opråbet fra historiker og tidligere lektor ved Ilisimatusarfik i Nuuk, Thorkild Kjærgaard, i en kronik i dagbladet Politiken mandag.
23. oktober 2017 07:52

I kronikken påpeger historikeren, at nordboerne var de første mennesker til at bosætte sig i Grønland, mens inuitterne først ankom nogle århundrede senere.

- Hvis det drejer sig om, hvem der har været længst i Grønland, så er danskerne som nordboernes efterkommere mere indfødte end inuit, skriver Thorkild Kjærgaard.

Men som virkeligheden er i dag, er der ikke plads til efterkommere af begge grene, mener han.

LÆS OGSÅ Kronik: Grønland HAR været koloni

For både det tidligere hjemmestyre og i dag Selvstyret er ”ikke blevet brugt til at udvikle det grønlandske samfund til gavn og glæde for alle, men som løftestang for en etnisk orienteret ' grønlandisering',” skriver Kjærgaard

Og det er skandaløst. For det går skævt i det grønlandske samfund – lige fra folkeskolen til overtrædelse af de offentlige budgetter.

Og derfor bør Folketinget suspendere den grønlandske selvstyreordning på samme vis, som staten kan tilbagetrække en kommunalfuldmagt, hvis en kommune mister grebet om opgaverne.

LÆS OGSÅ Kim Leine: Kjærgaard mangler argumentation

Ellers går det i endnu højere grad ud over befolkningen i Grønland, mener Kjærgaard.

- Det er vore landsmænd gennem århundreder (…), som står til at blive kastet for løverne, hvis tingene får lov at gå deres skæve gang, skriver historikeren.