Dagens coronatal: 630 nye smittede

Der er det seneste døgn fundet rekordmange nye smittede i Grønland, som er fundet på et døgn.
Der er i alt 9 indlagte med coronavirus i hele landet, hvoraf 6 er indlagte på grund af COVID-19, mens 3 af de indlagte med coronavirus er indlagt af andre årsager, skriver landslægeembedet. Foto © : Malik Brøns / KNR
Skrevet af Malik Brøns
13. januar 2022 12:18

630 nye smittede. Det viser dagens coronatal fra landslægeembedet.

Det er en ny kedelig rekord for, hvor mange nye smittede, som er blevet fundet på et døgn. For blot to dage siden lød rekorden på 524.

Onsdag blev der fundet 457 smittede, hvilket betyder, at der er blevet fundet 173 flere i dag torsdag.

Ifølge landslægeembedet er der blevet foretaget 1.236 test de seneste 24 timer.

De nye smittede er:

10 i Thule Air Base

4 i Upernavik

222 i Ilulissat

1 i Qasigiannguit

7 i Aasiaat

39 i Sisimiut

3 i Kangerlussuaq

3 i Maniitsoq

329 i Nuuk

12 i Paamiut

Der er i alt 9 indlagte med coronavirus i hele landet, hvoraf 6 er indlagte på grund af COVID-19, mens 3 af de indlagte med coronavirus er indlagt af andre årsager, skriver landslægeembedet.

Omikron nåede til Grønland kort før jul

Ifølge landslæge Henrik L. Hansen, nåede den smitsomme omikronvariant Grønland kort før jul og fik rig næring til at sprede sig i forbindelse med jule- og nytårsarrangementer. 

Ny teststrategi

Teststragien er ændret, så det kun er to grupper, der kan få en PCR-test på testcentrene: 

Det er ældre og folk med hjerte- og lungesygdom med symptomer. Og det er personer, der er testet positive derhjemme på en kviktest. 

Det er i højere grad folks eget ansvar at raskmelde sig, teste sig selv derhjemme og blive isoleret derhjemme uden at kontakte læge eller sygehus, hvis coronaen er som forkølelse eller influenza. 

Det sker, fordi testfaciliteterne på centre og sygehuse slet ikke kan følge med længere. 

Restauranter og barer lukker fra klokken 22-05 i de næste to uger. 

Derfor har januar budt på himmelhøje smittetal særligt i hovedstaden Nuuk og Ilulissat. Det forklarer landslæge Henrik L. Hansen.

- En anden væsentlig grund er, at det ikke er så længe siden, at der var jul og nytår. Det vil sige, at vi har en kombination af, at der kom en meget smitsom variant ind sammen med de julerejsende, som så fik rig lejlighed til at sprede sig i forbindelse med alle mulige sociale arrangementer hen over jul og nytår. Det har medført, at vi lige nu ser en meget voldsom smittespredning.

LÆS OGSÅ Landslæge om himmelhøje smittetal: Omikron var her allerede før jul

Smitteudviklingen i Grønland viser også, at det faktisk er to-tre gange højere end den smittespredning, der er i de kommuner i Danmark, som har den højeste smittespredning.  

Landslægen er dog fortrøstningsfuld.

For selv om omikron er særdeles smitsom, så beskytter covid-19 vaccinerne mod, at man bliver alvorligt syg.

- Vi ved nu, at omikron medfører langt færre tilfælde af alvorlig sygdom. Vi ved også, at vaccinerne beskytter rigtig godt imod alvorlig sygdom, siger Henrik L. Hansen.