Dagens coronatal: 524 nye smittede – ny rekord

Der er det seneste døgn fundet 524 nye smittede i Grønland.
Testcentret i Nuuk. Foto © : Malik Brøns / KNR
Skrevet af Malik Brøns
11. januar 2022 12:41

Smitterekorderne fortsætter her i Grønland. Siden i går er der nemlig fundet 524 nye smittede med coronavirus, hvilket er det hidtil højeste antal, som er fundet på et døgn.

Ifølge landslægeembedet er der blevet foretaget 1.983 test de seneste 24 timer.

De nye smittede er:

185 i Ilulissat

14 i Aasiaat

23 i Sisimiut

2 i Maniitsoq

253 i Nuuk

43 i Narsaq

4 i Qaqortoq

Der er i alt 9 indlagte med coronavirus i hele landet, hvoraf 3 er indlagte på grund af COVID-19, mens 6 af de indlagte med coronavirus er indlagt af andre årsager.

Testcentre fremover ikke for alle

Ny teststrategi

Teststragien er ændret, så det kun er to grupper, der kan få en PCR-test på testcentrene: 

Det er ældre og folk med hjerte- og lungesygdom med symptomer. Og det er personer, der er testet positive derhjemme på en kviktest. 

Det er i højere grad folks eget ansvar at raskmelde sig, teste sig selv derhjemme og blive isoleret derhjemme uden at kontakte læge eller sygehus, hvis coronaen er som forkølelse eller influenza. 

Det sker, fordi testfaciliteterne på centre og sygehuse slet ikke kan følge med længere. 

Restauranter og barer lukker fra klokken 22-05 i de næste to uger. 

På et pressemøde mandag præsenterede Naalakkersuisut ændringer i teststrategien. Med alle de nye smittede kan testcentrene simpelthen ikke følge med. Derfor kan man ikke tilbyde PCR-test til alle.

Til gengæld skal folk lade sig teste med kviktest derhjemme.

LÆS OGSÅ Testcentrene og sygehusene er nu så pressede, at Grønland stopper med at PCR-teste alle

Naalakkersuisut har bestilt 40.000 kviktest, som skal sendes ud til byer og bygder.

Det bliver så op til kommunerne selv at fordele testkittet. Nogle tests skal ud i på alderdomshjem, skoler og børnehaver - andre skal ud på andre offentlige arbejdspladser. Offentligt ansatte bliver også tilbudt hjemmetests - og så skal kommunekontorerne råde over tests, som skal uddeles til dem, der ikke har råd til selv at købe. 

Selvom teststrategien er ændret vil der stadig være daglige coronatal fra landslægeembedet. Men fordi det er i højere grad folks eget ansvar, at raskmelde sig selv, kan landslægeembedet ikke sætte tal på hvor mange aktivt smittede der er. Derfor er opgørelsen af hvor mange der er aktivt smittede blevet fjernet i de daglige opdateringer.