Covid-19-vacciner vil bevæge sig ud på kysten i januar

Landslægen forventer, at de første i Aasiaat, Sisimiut og i Qaqortoq kan få deres første vaccine-stik mod Covid-19, før januar er slut.
Mandag blev den første person vaccineret på alderdomshjemmet i Nuuk. Foto © : Malik Brøns
08. januar 2021 05:25

Inden der står februar i kalenderen, er det planen, at vaccinen mod Covid-19 skal længere ud på kysten. Her er det borgere i Aasiaat, Sisimiut og i Qaqortoq, der står først i køen.

Det oplyser landslæge Henrik L. Hansen på et pressemøde torsdag eftermiddag. 

Coronavirus i tal:

Smittede i alt: 27
Aktive smittede: 2
Raskmeldte: 25

Kilde: Landslægeembedet

- Vi forventer, at vi indenfor kortere tid får flere vacciner. De er stadig af en type, der er meget vanskelig at transportere og bruge, men indtil der er alternativer, vil vi sikre, at alle disse vacciner bliver brugt mest hensigtsmæssigt, og at vi får flest muligt vaccineret allerede her i januarmåned. 

- Vi forventer at kunne påbegynde vaccinationer i Aasiaat, Sisimiut og i Qaqortoq her i denne måned, siger han.

I denne uge blev de første borgere i Nuuk og Ilulissat vaccineret mod Covid-19. 

De to byer blev vagt, fordi vaccinen, der bliver brugt, er yderst svær at håndtere. Blandt andet fordi den skal opbevares i minus 70 til 80 grader. 

Ny vaccine kan nå hele landet

Planen er, at godt 1000 borgere skal have deres første vaccinestik i denne uge. Det ser realistisk ud, vurderer landslægen.

- Jeg kan kort informere om, at det, vi har sat i gang om vaccinationer - foreløbigt her i Nuuk og Ilulissat - fungrer, som det skal. Vi er meget tilfredse med det forløb, der har været indtil nu, siger Henrik L. Hansen.

For at vaccinen virker, kræver det dog, at man får to stik inden for omkring tre uger, og derfor er de ikke helt færdige. 

I onsdags blev en ny coronavirusvaccine godkendt af EU-Kommissionen. Den er lavet af det amerikanske selskab Moderna, og den er meget lettere at bruge end de, som lige nu bliver brugt her i landet.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut forlænger indrejseforbud på grund af ny virusvariant

Det er ifølge landslægen en rigtig god nyhed for vaccinestrategien i Grønland.

- Vi ved ikke, hvornår vi går den til Grønland, men vi har forhåbninger om, at det sker indenfor den næste måned. Og så vil vi være klar til at komme ud i alle hjørner af landet, siger landslægen, siger Han.

Den nye vaccine skal blandt andet ikke opbevares ligeså koldt, som den vaccine, der er i brug lige nu. 

Men der kan gå noget tid, før den nye vaccine finder vej hertil. Moderna er nemlig ikke i øjeblikket i stand til at levere store mængder vacciner til de mange lande, der venter på dem.