- Vi skal nu have vores landsmænd hjem hurtigst muligt. Det arbejder vi med nu. Når de er kommet hjem, så lukker vi for indrejse, siger Vittus Qujaukitsoq på pressemødet.Foto: KNR / Nina Vivi Møller Andersen

Naalakkersuisut forlænger indrejseforbud på grund af ny virusvariant

Ligeså snart alle, som er strandet i Danmark, er hentet hjem, vil Naalakkersuisut lukke for indrejsen til landet igen.

En ny variant af covid-19, som blev opdaget i England, er begyndt at tage til i Danmark. 

Det nye variant er ikke kommet til Grønland. Men Naalakkersuisut har på baggrund af smittespredningen i Danmark ændret på deres corona-strategi.

Det forklarer naalakkersuisoq for finanser, Vittus Qujaukitsoq (NQ). 

- Vi skal nu have vores landsmænd hjem hurtigst muligt. Det arbejder vi med nu. Når de er kommet hjem, så lukker vi for indrejse, siger han på pressemødet.

Vittus Qujaukitsoq fortæller, at de indrejsende også udgør en smitte-risiko. 

- Derfor er man nødt til at arrangere det således, at sundhedsvæsenet kan følge med, når det kommer til restestning, så vi kan sikre at vi kan håndtere et eventuelt udbrud, siger han. 

Vanskelige tider i Danmark 

Landslæge, Henrik L. Hansen siger, at der er mange i Danmark som er blevet smittet, og mange er blevet indlagt. 

- Kapaciteten på sygehusene i Danmark er blevet udnyttet fuldt ud. Det er en situation som er en udfordring for Grønland, fordi det gør vanskeligt at få bistand fra Danmark, siger landslægen. 

Landslægen forklarer, at den nye variant af covid-19 ikke er mere farlig end den virus der er i forvejen. Problemet er, at den er mere smitsom. 

- Så er der mange flere der bliver syge på kort tid. Den forventes at være mellem 50 og 70 procent mere smitsom. Det sidste vi ønsker er, at vi får den her nye variant til Grønland, siger han. 

De strandet skal hjem

Før det nye år, lukkede Naalakkersuisut for indrejse til landet frem til den 12. januar. Men i dag er der kommet en ny strategi. 

De strandet skal hjem hurtigst muligt. 

- Borgere der i sidste uge, fik at vide at deres rejse var udsat til efter den 12. januar, de vil nu få billetter hjem. Mange af dem vil komme med på en tidligere tidspunkt som de ellers havde billet til, siger Anna Wangenheim (D), naalakkersuisoq for sundhed. 

Det er ikke muligt at få en anden rejsedato som tilbydes, siger hun. 

- Når alle rejsende er kommet tilbage, så lukker vi fra februar måned, siger Anna Wangenheim. 

Foreløbigt vil indrejseforbuddet gælde hele februar måned, når alle som er strandet i Danmark er hentet hjem til Grønland. 

Coronasekretariatet arbejder sammen med Air Greenland på at få sendt nye rejseplaner ud hurtigst muligt.

- Hvis du er i Danmark, og du har booket en billet hjem til Grønland i januar, vil du få en ny rejseplan. Langt de fleste vil dog blive fastholdt på den rejsedato, de har booket, siger Anna Wangenheim (D), naalakkersuisoq for sundhed.

På grund af den nye strategi vil nogle opleve, at rejsedatoen rykkes frem. Derfor opfordres alle til at tjekke den fremsendte rejseplan. Derfor er de borgere, der i sidste uge folk at vide, at deres rejse var udsat til efter den 12. januar vil nu få booket billetter hjem.

Dem på samme bookingnummer vil blive kontaktet, så de bliver ombooket samlet. Air Greenland vil kontakte rejsende på den mail eller de telefonnummer, de har brugt, da de bookede. Hvis man har bestilt sin rejse via et rejsebureau, skal man selv kontakte dem. 

Starter med at hente folk hjem fra fredag af

Ifølge Hans Peder Barlach, chef for Coronastaben, vil de langsomt begynde med at hente de første strandet folk i Danmark hjem i morgen fredag.

- Fra på tirsdag starter vi for alvor med at have flere passagerer, siger han.

Det kommer nemlig an på test kapaciteten herhjemme. Men fra på tirsdag af, vil man begynde med at have 180 passagerer med fra Danmark til Grønland. 

Kommentarer

Forebyg smitte mod coronavirus

Corona-status i Grønland

  Antal testede 16.504
  Antal smittede 30
  Antal raskmeldte 29
  Antal indlagte 0
  Antal i respirator 0
  Antal døde 0
Kilde: Nunatsinni Nakorsaaneqarfik
  Opdateret:
  15. januar 2021 kl. 10:30