Coronakrisen sætter turbo på Air Greenlands fremtidsplaner

Mere fleksibilitet og farvel til flere natflyvninger mellem Grønland og Danmark i højsæsonen. Det er to ting, som Air Greenland har taget med ud fra coronakrisen.
Administrerende direktør i Air Greenland Jacob Nitter Sørensen og bestyrelesformand Bodil Marie Damgaard
Administrerende direktør i Air Greenland Jacob Nitter Sørensen og bestyrelesformand Bodil Marie Damgaard. Foto © : Air Greenland
Skrevet af Mathies Hvid Toft
18. juni 2021 05:39

Air Greenland er vokset organisk siden stiftelsen i 1960. Det vil sige, at virksomheden er vokset en smule år for år, men med coronakrisens indtog sidste år blev en stor del af virksomhedens forretningsgrundlag revet væk.

Det har givet store udfordringer, men giver også mulighed for at gentænke, hvordan virksomheden drives. Det forklarer selskabets direktør, Jacob Nitter Sørensen, til KNR.

- For eksempel i forhold til måden, som vi bygger en fartplan op på. Før har vi brugt ekstremt mange ressourcer på at imødekomme den sidste top af efterspørgslen, og det kommer vi til at gøre anderledes, siger han og fortsætter:

LÆS OGSÅ Tre tiltag fik afgørende betydning for Air Greenlands resultater i 2020

- Vores helt store fokus er nu på at udnytte den ledige kapacitet, der er i lavsæsonen. Det handler om i højere grad at få drevet noget turisme ud i vintermånederne, altså væk fra højsæsonen – simpelthen for at udnytte kapaciteten bedre over hele året .

Nye billettyper

Air Greenland har for eksempel også afskaffet konceptet med grønne og røde billetter og erstattet det med et nyt billetsystem, hvor der er flere muligheder.

I løbet af coronaens hærgen har der af flere omgange været nye påbud fra myndighederne med aflysninger til følge med få dages varsel.

LÆS OGSÅ Air Greenland om nedlukning: Al flytrafik blev stoppet øjeblikkeligt

- Folk havde brug for fleksibilitet til at kunne ændre billetter eller annullere billetter. Det er et eksempel på, at omstændighederne dikterede en hurtigere respons fra vores side, lyder det fra direktøren, som vil holde fast i den fleksibilitet fremadrettet.

Færre natflyvninger i fremtiden

Samtidig vinker Air Greenland farvel til flere natflyvninger for at fokusere mere på at flyve i dagtimerne.

- Vi har tidligere haft natflyvninger mandag, onsdag og fredag for at imødekomme den samlede efterspørgsel, hvor vores Airbus Norsaq fløj en dobbelttur mellem København og Kangerlussuaq. Men natflyvningerne er enormt omkostningstunge, og det forventer jeg, at vi kommer til at gøre anderledes fremover., lyder det.

Det vil eksempelvis være flere flyvninger i dagtimerne, eller leje sig til en del af flyvningerne i højsæsonen, forklarer Jacob Nitter Sørensen.