CNN: Formodet henrettet nordkoreansk diplomat er i live

Fredag lød det, at Nordkoreas særlige udsending til USA var blevet dræbt. Men det er ikke korrekt ifølge CNN.
Nordkoreas særlige udsending til USA, Kim Hyok-chol, er i live. Det skriver den amerikanske tv-station CNN tirsdag Foto © : Athit Perawongmetha Reuters Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
04. juni 2019 10:28

Nordkoreas særlige udsending til USA, Kim Hyok-chol, er i live.

Det skriver den amerikanske tv-station CNN tirsdag. Nyheden kommer, efter at den store sydkoreanske avis Chosun Ilbo fredag meddelte, at Kim Hyok-chol ligesom fire andre nordkoreanske tjenestemænd var blevet henrettet.

Årsagen til henrettelserne skulle være et topmøde mellem Nordkoreas leder, Kim Jong-un, og USA's præsident, Donald Trump, i slutningen af februar.

Her lykkedes det ikke for parterne at nå til enighed om en aftale.

Men ifølge CNN er det altså ikke korrekt, at det skal have ført til henrettelsen af den særlige udsending. Han er til gengæld i de nordkoreanske myndigheders varetægt, oplyser flere unavngivne kilder til CNN.

Også Sin Hye-yong, der var Kim Jong-uns tolk under topmødet i Hanoi, skal være i myndighedernes varetægt. Det skriver CNN.

Chosun Ilbos citerede fredag en anonym kilde for oplysningen om henrettelserne. Det blev dog ikke bekræftet af nogen officielle kilder.

Det forlød ligeledes, at en anden topdiplomat, Kim Yong-chol, var blevet udstødt fra Kim Jong-uns inderkreds. Han skulle være blevet sendt i arbejdslejr for at gennemgå ideologisk genoptræning.

Men et billede fra søndag ser også ud til at afkræfte den historie.

På det officielle billede, der blev offentliggjort mandag, ses Kim Yong-chol få meter fra Kim Jong-un ved en kunstforestilling.

USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, sagde som følge af Chosun Ilbos historie, at han ville undersøge sagen.

Meldingerne fra den sydkoreanske avis blev dog også mødt med skepsis. Årsagen var, at den var baseret på udtalelser fra en enkelt unavngiven kilde.

Der er tirsdag endnu ikke klarhed over, om der har været nogen henrettelser af nordkoreanske rådgivere. Men ingen er officielt bekræftet.

/ritzau/