Chris er strandet i Sisimiut: Vi får intet at vide

Chris Bech Johansen kan ikke komme ud af Sisimiut, fordi Air Greenland ikke flyver med passagerer lige nu på grund af coronakrisen.
- Jeg vil bare gerne have en tidshorisont, så jeg ved, hvornår jeg kan komme hjem, eller om jeg skal betale for overnatningen selv, eller hvad der foregår, siger Chris Bech Johansen. Foto © : KNR
25. marts 2020 07:13

- Det er frustrende at sidde her. Vi har familie, der venter på os derhjemme. 

Det siger 29-årige Chris Bech Johansen, der er strandet i Sisimiut. Han kan ikke komme derfra, fordi Air Greenland ikke længere må flyve med passagerer - og Chris Bech Johansen aner ikke, hvad der skal ske. 

Han arbejder til daglig som tjener i Ilulissat og i forbindelse med arbejdet, var han på et kursus i Sisimiut.

Han og nogle andre kollegaer tog afsted til Sisimiut 2. marts for at deltage i kurset. Men så kom coronavirus med nedlukninger i landet - og så stoppede kurset. 

LÆS OGSÅ Coronakrisen er alvorlig for Air Greenland

Derfor skulle Chris og de andre hurtigt ombooke deres billet hos Air Greenland. Det gjorde de fredag 20. marts - det var også den sidste dag, at Air Greenland havde lov til at flyve. Naalakkersuisut havde nemlig udstedt forbud mod passagerflyvning ind, ud og på tværs af landet fra klokken 23.59. 

Men flyet, som Chris skulle med på, kom aldrig på vingerne. Der var nemlig både tekniske og vejrmæssige problemer. 

Så Air Greenland indkvarterede Chris Bech Johansen og de andre strandede passagerer på Hotel Sisimiut til mandag morgen. Dér ringede Air Greenland så igen. 

Nyfødt søn derhjemme

- Så blev vi ringet op og fik at vide, at situationen var ude af Air Greenlands hænder, og at de ville kontakte os, når de fandt ud af, hvornår de kunne flyve os hjem, fortæller Chris.  

Han fortæller, at Air Greenland sagde til ham, at selskabet ikke ville betale for hans overnatning på Hotel Sisimiut fra tirsdag.

Og nu oplever Chris, at han ikke får nogen form for information om den nærmeste fremtid.

- Jeg vil bare gerne have en tidshorisont, så jeg ved, hvornår jeg kan komme hjem, eller om jeg skal betale for overnatningen selv, eller hvad der foregår, siger han.

LÆS OGSÅ Overblik: Status på coronavirus i Grønland

Derhjemme i Ilulissat venter hans to måneder gamle nyfødte søn.

- Det kan ikke beskrives, hvor meget jeg savner ham.

Chris fylder 30 år 4. april, og det kan være, han først får lov til at tage hjem til familien på sin fødselsdag.

Ifølge Chris har Qeqqata Kommunia forsikret ham og de andre strandede passagerer om, at kommunen nok skal hjælpe dem med at finde et sted, hvor de kan overnatte. Kommunen trådte til i går tirsdag og har lovet ham og de andre strandede passagerer foreløbig kost og logi indtil 6. april, fortæller Chris. Alligevel er han frustreret. 

Har I glemt os? 

I samme kommune sidder Poul Lyberth fast i Kangerlussuaq. Han undrer sig over, om myndighederne overhovedet tænker på ham og de andre strandede passagerer.

Foto © : Poul Lyberth
Foto: Poul Lyberth

- Der er gået et stykke tid nu, og vi får ikke nogen information. Mon de har glemt os? Jeg gad godt vide, hvordan vi er havnet i den her situation, siger han.

Han skulle hjem til Maniitsoq. Men flyet kunne ikke lande i Maniitsoq på grund af vejret og returnerede derfor til Kangerlussuaq.

- Vi føler, at vi ikke kan klage mere. Vi vil ellers gerne hjem. Vi ved ikke, hvad vi skal gøre, og hvad der skal ske, siger han.   

Air Greenland og Naalakkersuisut: Ikke vores ansvar

Air Greenland har ikke mange kommentarer til sagen. Faktisk vil selskabet kun henvise til Naalakkersuisut: 

Ansvaret for de berørte passagerer er efter forbuddet overgået til de offentlige myndigheder, siger kommunikationschef i Air Greenland, Masaana Egede. 

Hos Naalakkersuisut bliver man ikke meget klogere. Departementet for Boliger og Infrastruktur henviser til kommunerne - det er dem, der har ansvaret nu, lyder det.  

Hvor kan man ringe til? 

Kommunikationschef i Kommuneqarfik Sermersooq, Lars Damkjær, opfordrer de strandede passagerer i kommunen til at ringe til Air Greenland. 

Selskabet vil så sende informationerne videre til kommunen ved at bekræfte, at den pågældende er på passagerlisten og har brug for kost og logi. 

Men det kan godt blive sværere end det lyder til. For Air Greenland oplever i forvejen mange telefonopkald for tiden. 

- Der er stort pres på vores kundeservice i øjeblikket. Vi modtager mellem 800-900 henvendelser per dag og gør alt, hvad vi kan for at besvare alle, skriver Air Greenland på hjemmesiden.