Center for Covid-19 re-test er på vej i Nuuk

Et center i Nuuk, der skal reteste indrejsende for corona, er ved at blive etableret.
Ifølge landslægen er der tale om et center, hvor dem der kommer til landet efter at have været i områder, hvor der er særlig risiko for smittespredning, kan blive retestet. Foto © : KNR
Skrevet af Anders Dall
19. september 2020 11:36

I takt med at smittetallet stiger i Danmark, kommer de grønlandske sundhedsmyndigheder med nye anbefalinger.

Et af redskaberne for at undgå smittespredning her i landet er, at rejsende til Grønland nu anbefales at lade sig reteste på 5.dagen efter ankomst. 

Og for at gøre den proces nemmere er sundhedsmyndighederne i gang med at etablere et retestcenter i Nuuk. 
Det starter op i næste uge, oplyste Anna Wangenheim, der er naalakkersuisoq for sundhed på et pressemøde fredag. Her deltog landslæge Henrik L. Hansen også.  

LÆS OGSÅ Nye indrejseregler: Hvis du kommer fra rød kommune i Danmark, bør du gå i frivillig karantæne

Der er ifølge landslægen tale om en ordning, hvor dem der kommer til landet, efter at have været i områder hvor der er særlig risiko for smittespredning, kan blive retestet. 

På gårdsagens pressemøde kom det frem, at tre personer indenfor de seneste to uger blev testet positive for virusset, inden de skulle rejse til Grønland. Dermed måtte de ikke stige på flyet.

Retestcenter på vej 

Selv om alle der rejser til Grønland fortsat skal have en negativ coronatest, før de får lov at sætte sig i flysædet, så er screeningen ikke 100 procent effektiv i forhold til at holde corona ude af Grønland. Det understregede landslæge Henrik L. Hansen på gårdsdagens pressemøde. 

- Det betyder, at der statistisk set godt kan være kommet en igennem, sagde Henrik L. Hansen.

LÆS OGSÅ Overblik: Status på coronavirus i Grønland

Derfor skal retestcenteret være med til at fange dem, som screeningen før afrejse til Grønland ikke opdager:

- Så vil vi få nogle af de sidste med, men ikke nødvendigvis dem alle sammen. Derfor er det stadigvæk afgørende, at alle tilrejsende, og alle der herfra rejser ned og tilbage, er forsigtige og overholder alle regler. Også når de kommer tilbage for at undgå, at vi ser smittespredning, sagde Henrik L. Hansen.