Canadiske inuit laver strategi for klimaforandringerne

De canadiske inuit har netop offentliggjort deres strategi for klimaforandringerne, the National Inuit Climate Change Strategy, for de aktive partnere i Canadas fremtidige beslutninger og handlinger.
Den canadiske regering vil give fem millioner kroner, så ITK kan afholde møder i bygderne i det kommende år for at diskutere klimaforandringer. Foto © : The Inuit Tapiriit Kanatami
12. juni 2019 13:20

Den nationale inuit organisation, ITK, har offentliggjort sin nationale strategi, der handler om, hvad der kan og bør gøres med hensyn til klimaforandringerne set fra et inuit perspektiv.

Klimaforandringerne har en stor indflydelse på det canadiske Arktis, fordi temperaturen er steget mere her end andre steder, nemlig tre gange så meget som gennemsnittet i verden.

LÆS OGSÅ Klimastrejke i Nuuk: Vi skal stoppe krisen!

- Strategien gør det klart, at indsatsen mod klimaændringer SKAL være baseret på en inuits forståelse af vores natur, der er ved at ændre sig. For der er ingen, som er mere opmærksomme på de ændringer, der nu finder sted, end os inuit. Strategien i Inuit Nunangat må derfor baseres på inuits viden og ledelse, står der i indledningen til strategien.

Natan Obed, præsident for ITK, udtalte ved offentliggørelsen, at inuit har et helt specielt forhold til naturen.

LÆS OGSÅ Kamp om klima til det sidste

- Den former vores identitet, værdier og verdenssyn. Vores natur er kilden til vores viden, minder og visdom, sagde han.

Og han understregede:

- Denne strategi er inuits reaktion på den globale klimakrise. Vi vil gerne være med som aktive partnere i udarbejdelsen af klimapolitik og handlinger, så længe inuits rettigheder og viden bliver respekteret, sagde Natan Obed.

Den canadiske regering vil give fem millioner kroner, så ITK kan afholde møder i bygderne i det kommende år for at diskutere klimaforandringer og for at fremme inuitledet forskning om klimaforandringer.