Canadiske inuit beskylder amerikansk firma for at kopiere uluen

Flere inuit har startet en underskriftindsamling mod salg af knive fra det amerikanske firma Totchop. Kniven ligner nemlig i meget høj grad en ulu.
Et amerikansk firma bliver beskyldt for at kopiere ulu'en. På billedet ses en oprindelig ulu. Foto © : Travis/Flickr Creative Commons
09. august 2024 12:14

Et amerikansk firma er kommet i modvind og bliver beskyldt for kulturel appropriation for salg af deres knive, der i meget store træk ligner den traditionelle canadiske ulu.

Det skriver det canadiske medie CBC.

Kniven, som firmaet Totchop sælger, har samme runde form som en ulu. Den har et lyserødt greb, der også har samme form som det på en ulu.

Men ifølge CBC er det amerikanske selskab ikke inuit-ejet. Og det har fået flere inuit i Canada til at skrive under på en underskriftsindsamling imod salget.

- Firmaet er ikke ejet af inuit. De reproducerer vores værktøjer for at tjene penge på dem. Derfor er vi vrede. Det er kulturel appropriation, siger Ekpak Robinson, der står bag underskriftindsamlingen, til CBC.

Anerkender inspiration

Torsdag har godt 1.200 personer skrevet under på underskriftindsamlingen.

Men klikker man ind på Totshop’s hjemmeside, ser det ikke ud til, at anklagerne har haft den store betydning. I hvert fald melder firmaet, at kniven igen kan bestilles efter at have været udsolgt i juli.

Totchop anerkender på deres hjemmeside, at kniven er inspireret af en ulu.

Hvad er kulturel appropriation?

Kulturel appropriation er handlingen i at tage eller bruge ting fra en kultur, der ikke er ens egen uden at vise respekt. 

Traditionelt forbindes det med at bruge fra en minoritetskultur - det kan være i design eller en udtryksform - og gøre dem til sine egne. 

- En ulu er symbol på overlevelse og opfindsomhed skabt af oprindelige folk i Arktis som har overlevet i et af de hårdeste klimaer på jorden i tusindvis af år. Disse robuste folk opfandt mange geniale ting som kajak, iglo, hundeslæder og anorak, står der på hjemmesiden.

Der står fortsat, at firmaet tilbyder en moderne udgave en af ulu – og at de opfordrer til at få en håndlavet ulu, hvis man ønsker at opleve den oprindelige udgave.

Overskygger det virkelige formål

Ifølge Nancy Etok, der er midlertidig talsperson for organisationen Pauktuutit, der repræsenterer inuitkvinder i Canada, bør firmaer spørge om lov, hvis de ønsker at sælge inuitinspirerede produkter.

- De her former for artefakter, som ulu og andre ting, der er opfundet af inuit, holder vores kultur i live. Ved at masseproducere dem overskygger man det virkelige formål og hvad en ulu betyder for inuit, siger hun til CBC.

Ifølge CBC oplever flere inuit, der sælger ulu’er, at et selskab som Totshop skaber konkurrence.

Det er ikke første gang, at en sag som denne finder sted. 

Den danske tøjdesigner Peter Jensen fik tilbage i 2009 vrede reaktioner efter, at han havde designet en støvle med mønster fra de traditionelle kamikker. Designeren selv forklarede dengang til Sermitsiaq.ag., at støvlen var ment som en hyldest til Grønland.