Canadas premierminister mødes med Inuit

Den nytiltrådte canadiske premierminister Justin Trudeau er nu gået i gang med at opfylde sine valgløfter om at mødes med Canadas oprindelige folk. Tirsdag gjaldt det inuit.
Foto © : Joseph Morris/Corporate Video Production Toronto/Flickr
28. januar 2016 14:11

Premierminister Trudeau overraskede tirsdag inuitlederne ved at komme hen på Inuit Tapiriit Kanatamis kontor i Ottawa, for at mødes med dem, sammen med flere af sine ministre.

Det er første gang en canadisk premierminister har besøgt ITK.

Trudeau udtalte til Natan Obed, præsident for ITK, at han var der, for at mødes med Inuit lederne og diskutere de udfordringer deres byer og bygder kæmper med, men også om de spændende muligheder der findes i de arktiske egne.

Læs også Canada på vej mod nye og bedre relationer til landets oprindelige folk

- Vore diskussioner i dag er et vigtigt skridt mod at forny og forbedre relationerne mellem Inuit og Canada. Relationer der skal være baseret på respekt, rettigheder, samarbejde og partnerskab, sagde Trudeau og understregede:

- Vi skal arbejde sammen på at løse de sociale og økonomiske hindringer der kan stå i vejen for Inuit.

Læs også Canadas general-guvernør lover nye tider

Premierminister Trudeau sluttede med at takke Inuit Tapiriit Kanatami for at ville mødes med ham og give ham lejlighed til at vinde deres tillid.

- Jeg ønsker at arbejde for positive ændringer i inuits liv og at samarbejde med dem for at udvikle de arktiske egne til deres fulde potentiale.

Til stede ved dette historiske møde var Jobie Tukkiapik, fra Makivik; Sarah Leo, president for Nunatsiavut; Cathy Towtongie, president for Nunavut Tunngavik og Duane Smith som er den nye formand for Inuvialuit Korporationen.