Canadas parlament lover at arbejde for Inuits rettigheder

Det canadiske parlament er åbnet igen efter 5 ugers pause. Åbningstalen indeholdt positive elementer for Canadas Inuit, First Nations og Métis.
Canadas guvernørgeneral, Julie Payette, giver her en albue til en højesteretsdommer, inden hun giver parlamentets åbningstale. Foto © : Ritzau/scanpix
27. september 2020 18:41

Den canadiske guvernørgeneral, Julie Payette, læste parlaments åbningstalen på vegne af Premierminister Justin Trudeau. Åbningstalen er også kaldet trontalen fordi Guvernørgeneralen er Dronning Elisabeths repræsentant i Canada.

Åbningstalen indeholder den politik som regeringen vil følge i løbet af det næste år.

Og der var flere positive elementer i talen for Inuit.

Talen kom med et løfte om at implementere FNs Erklæring om Oprindelige Folks Rettigheder indenfor de næste måneder. Noget mange oprindelige folk i Canada har ventet på siden den blev vedtaget i FN helt tilbage i 2007.

Samtidigt lovede talen at anbefalingerne både fra den nationale undersøgelse om forsvundne og myrdede oprindelige folks kvinder såvel som anbefalingerne fra Sandheds- og Forsoningskommissionen også vil blive implementeret.

Der var desuden flere specifikke løfter til Inuit om at hjælp til bedre og flere boliger samt en forbedret sundhedstjeneste.

Senere på dagen, da Premierminister Trudeau kommenterede talen på CBC-TV, tilføjede han at det vigtigste for os er, at vi gør reelle fremskridt med hensyn til forsoning i alle vore relationer med oprindelige folk.