Kirkegård i Nunavut.Foto: Andrew Johnson/Flickr Creative Commons

Canada forbereder undersøgelse af myrdede inuitkvinder

I Canada har den nye regering nu endelig fastlagt igangsættelse af den længe ventede undersøgelse om myrdede og forsvunde kvinder.

Både oprindelige folk og andre canadier har i flere år bedt den canadiske regering om at igangsætte en undersøgelse om de mange inuit, indianer og metis kvinder som er sporløst forsvundet eller myrdet. Officielt bliver der talt om cirka 1200, men nogle organisationer mener at tallene kan være helt oppe på over 6000 forsvundne kvinder.

LÆS OGSÅ Inuitmænd udsættes også for vold

Ved en følelsesladet ceremoni i Ottawa i går udtalte Carolyn Bennett, den nye minister for oprindelige folk, at forberedelserne til undersøgelsen vil begynde nu på fredag.

Iklædt en Haida indianer ceremoni kappe, sagde Carolyn Bennett at man i første omgang vil konsultere familierne til disse kvinder, for at vise de forsvundne respekt og mindes dem.

Familierne skal også deltage i planlægningen af selve undersøgelsen og bestemme hvilke mål man skal sætte sig, så disse frygtelige situationer aldrig mere gentager sig.

Forberedelserne forventes at tage to måneder, så man nu til foråret kan få igangsat den landsdækkende undersøgelse.

LÆS OGSÅ Mordet på en 15-årig pige har rørt mange i Canada

Natan Obed, præsident for Inuit Tapiriit Kanatami, udtaler fra Paris, hvor han er med til COPS 21, at Inuit er glade for denne process og siger videre:

- Vi Inuit er parate til at deltage fuldt ud. Vi vil arbejde i respekt for ofrene og deres familier. Og også se indad, så vi kan finde både årsager og løsninger, der er tilpasset inuit så vore samfund bliver styrket, siger Natan Obed.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt