Bygden Ilimanaq forbereder sig på krydstogtinvasion

Omkring 4300 passagerer ventes at besøge den lille bygd, der resten af året huser 50 indbyggere.

Bygden Ilimanaq med 50 indbyggere vil i løbet af sommeren opleve et sandt mylder af turister, når et af de store krydstogtskibe, der kan have op mod 1200 passagerer om bord, ligger for anker ved bygden.

For i år vil et rekordhøjt antal krydstogtturister i løbet af sommeren ankomme til bygden. 

- Vi er spændte på, om det giver en økonomisk fordel overhovedet, siger Ove Villadsen, der er koordinator ved krydstogtskibenes ankomst til bygden.

Den lille bygd ved mundingen af Ilulissat Isfjord venter på at få besøg af seks krydstogtskibe. Et af skibene, der forventes at anløbe bygden tre gange, og som kan have op mod 1200 passagerer, ventes at lægge til kaj ved bygden i to dage i træk ved hvert besøg.

LÆS OGSÅ Fornem europæisk kulturarvspris til Ilimanaq

- Vi vil prøve. Ved et borgermøde blev vi enige om, at det skulle prøves at servicere så mange, siger Ove Villadsen.

Seminar for bygdens beboere

Avannaata Kommunia har holdt et seminar for beboerne i bygden forud for det rekordhøje anløb af krydstogtturister. 

- Det vigtigste for os er, at borgerne i Ilimanaq holder sig et skridt foran, inden turisterne kommer, siger Konrad Seblon, der er turismekoordinator i Avannaata Kommunia.

Beboerne i bygden er bekymrede for, at den voldsomme mængde turister vil slide på naturen. Alligevel vil bygden give krydstogtturismen et forsøg. Foto: KNR

Bygden har derfor besluttet at forberede sig på de kommende turister.

- Vi har aftalt, at der skal være aktiviteter til turisterne. Såsom kaffemik og vandreture samt andre aktiviteter, hvis disse ønskes gennemført, siger Ove Villadsen.

World of Greenlands Ilimanaq Lodge, der har hytter i bygden, beskæftiger sig til daglig ikke med krydstogtturister, men:

- Vi har jo et konferencerum, som vi har stillet til rådighed for indbyggerne, så de frit kan benytte det til at sælge aktiviteter til gæsterne, hvis de har et produkt, de skal sælge, siger Jacob Nedergård, der er manager for Ilimanaq Lodge.

Frygt for slitage på naturen

Men beboerne i Ilimanaq har også udtrykt en frygt for, at den massive mængde gæster slider på naturen, især stien ind mod Ilulissat Isfjord.

LÆS OGSÅ Historiske bygninger i Ilimanaq klar til at åbne

- Erfaringen fra besøgene sidste år viser, at der skete en større slitage af naturen omkring bygden, siger Ove Villadsen.

Bygden har dog alligevel besluttet sig for at tage imod de mange kommende krydstogtturister.

- Vi blev enige om, at vi vil mødes, når det sidste skib er sejlet og evaluere, hvordan det er gået. Hvis det er gået godt og er blevet en succes, så kan der komme flere turister næste år. Det skal vi være forberedt på, siger Konrad Seblon.

Efter planerne anløber det første krydstogtskib med 1.180 passagerer den 23. juli og vil ligge for anker ved Ilimanaq i to dage.

Bygden Ilimanaq ligger syd for mundingen af Ilulissat Isfjord og modtager normalt turister, der kommer sejlende fra Ilulissat. Foto: KNR

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt