Økonomisk Råd: Byg nye lufthavne i etaper

Lufthavnspakken bør deles op og bygges i etaper. På den måde bliver hele projektet bedre sikret mod negative hændelser. Den vurdering kommer fra Økonomisk Råd i et notat til Finansdepartementet.
25. maj 2018 08:20

Lufthavnspakken er en stor investering og derfor er der også en stor risiko ved hele projektet. På kort sigt kan lufthavnene blive dyrere end ventet.

Og over en lang periode lægger pakken beslag på store dele af overskuddet i landet. Det gør det svært at lappe huller, hvis økonomien bliver ringere.

Ifølge Økonomisk Råd kan man sikre sig bedre mod de negative hændelser, hvis man bygger lufthavnene i etaper.

LÆS OGSÅ Ingen økonomisk forskel mellem nye og gamle lufthavne

- På den måde får de mest profitable dele af pakken en mulighed for at komme i drift, inden de mere udgiftstunge dele af projektet gennemføres, skriver Økonomisk Råd i notatet.

Med en lufthavn af gangen kan man også lære af det første byggeri inden de næste bliver sat igang.

I september sidste år udtalte både Demokraternes Randi Vestergaard Evaldsen, Partii Naleraqs Hans Enoksen og den daværende naalakkersuisoq for finanser, Aqqaluaq B Egede, at det ville være en god idé at dele lufthavnspakken op i etaper.

LÆS OGSÅ Umage trio melder sig klar til at bygge lufthavne i etaper

Udtalelserne kom i forbindelse med en diskussion om brug af udenlandsk arbejdskraft til byggeriet. Argumentet var at det kan være svært at finde nok grønlandsk arbejdskraft til at bygge alle tre lufthavne samtidig.

Økonomisk Råd lufter også muligheden for at bygge lufthavnen i Qaqortoq med en mindre landingsbane. Det vil også give mere luft budgettet for hele pakken.

- En mindre landingsbane vil imødekomme de transportpolitiske behov, men vil have en væsentlig lavere anlægssum, skriver Økonomisk Råd.