Bunken af gamle retssager skrumper for alvor

Den enorme bunke af retssager, som længe har ventet på at komme for retten i Grønland, er næsten halveret.
Skrevet af Sandra Meinecke
23. januar 2015 07:26

I årevis har Grønland været bagud med at behandler sager, der skulle for retten - men nu er bunken af ubehandlede sager langt om længe blevet mindre.
 
I januar 2014 lå cirka 6.400 sager og ventede, heraf cirka 2000 kriminalsager.
 
I år er de tal nede på 3.500 sager, med cirka 1.500 kriminalsager.
 
Et hold af såkaldte bunkebekæmpere har nemlig siden august knoklet for at få sagerne afviklet.

LÆS OGSÅ Sagspukkel til behandling i Folketinget

- I løbet af det her efterår, hvor det første hold bunkebekæmpere har været her, er det lykkedes at afslutte blandt andet 250 gamle kriminalsager, så nu er bunken blevet mindre, siger Birgit Skriver, som er dommer og leder af Retten i Grønland og tilføjer,
 
- Det har været en succes, og der har været et rigtig godt samarbejde både mellem myndighederne, men også mellem vores lokale samarbejdspartnere, siger Birgit Skriver.
 
Der er afsat to år i alt til afviklingen af de gamle retssagerne.
 
Tal for 2014 viser, at retten nu kan følge med i afviklingen af sagerne, da de ikke længere først skal arbejde på at få bunken reduceret.

LÆS OGSÅ Domstole tæt på kollaps

- Jeg synes, at fremtiden for første gang tegner lysere for retssikkerheden i Grønland og for kredsretternes sagsbehandlingstider. Der er sket en stor nedgang i antallet af sager, fra dengang, vi talte om de 8000 sager i kredsretterne, til at vi har 1. januar 2015 har talt sagerne op til cirka 3.500 sager. Det er stadig mange, men udsigterne til at behandle sagerne er meget bedre.