Domstole tæt på kollaps

Der er hjælp på vej til at nedbringe de voksende sagsbunker hos Grønlands Domstole. Den danske regering har afsat ekstra penge i finansloven.
Skrevet af Karsten Sommer
09. november 2013 12:09
Det ser nu ud til at den danske regering i 11.time har fundet plads i den danske finanslov for 2014, til at få gjort noget ved den store ophobning af sager i de grønlandske kredsretter.
 
Både IA´s folketingsmedlem Johan Lund Olsen og Naalakkersuisoq for Familie og Justitsvæsen, Martha Lund Olsen, har lagt pres på den danske regering, for at få de 8.000 sager, der mangler at blive behandlet i kredsretterne, behandlet hurtigst muligt.
 
Og i dag meddelte den danske finansminister Bjarne Corydon i et brev til Johan Lund Olsen, at han har meddelt Naalakkersuisut at man vil afsætte ekstraordinære midler, så der gennem en decideret task force kan gennemføres en hurtig og effektiv indsats mod de ophobede sager ved kredsretterne.
 
Konkret vil det ske ved at afsætte en en række medarbejdere og domstolsjurister fra de danske byretter, til intensivt at behandle de af sagerne, der egner sig til behandling af danske jurister, der ikke har forudgående kendskab til lokale forhold og det grønlandske sprog, skriver finansministeren i et brev til Johan Lund Olsen i dag.
 
Målet er at nedbringe mængden af civilsager og kriminalsager til et niveau, hvor sagerne kan behandles inden for en rimelig frist. 
 
Regeringen afsætter således 5 mio. kr. i 2014, 8 mio. kr. i 2015 og 7 mio. kr. i 2016 til denne ekstraordinære indsats.
 
Johan Lund Olsen glæder sig over at det er lykkedes os at få sikret de øremærkede midler.
 
- Indtil forleden var der ikke været afsat så meget som én ekstra krone i det danske finanslovsforslag hertil, ligesom finansministeren i et brev den 2. Oktober til Inuit Ataqatigiit klart skrev at der ikke kunne afsættes ekstra midler til det trængte retsvæsen, skriver IA´s folketingmedlem i dag.
 
Men det lykkedes altså i 11. time at få det grønlandske krav med i den danske finanslov.