Bud på ny Arktis-strategi: Hold sammen og hold øje med stormagter

Asta Naja Helms fra Grønland vandt for nylig en konkurrence, hvor hun giver sit bud på, hvad en ny strategi for Arktis bør fokusere på.
Klimaforandringer, stormagter, der øjner interesser, og ønske om selvstændighed. Det er nogle af de punkter, som Danmark, Grønland og Færøerne bør forholde sig til en en ny strategi for Arktis, lyder det fra to essayister. Foto © : KNR/Anton Gundersen Lihn
Skrevet af Anders Dall
10. december 2020 04:51

Danmark, Grønland og Færøerne skal til næste år lancere en ny og langsigtet strategi for Arktis. 

Men det er ikke kun de tre landes politikere, der har en mening om, hvordan prioriteterne skal se ud i den nye strategi.

Det har også Asta Helms fra Grønland og Lasse Oszadlik fra Danmark. Og det har de gjort så overbevisende, at de for nylig vandt en essaykonkurrence om, hvad de mener er vigtigst i Kongerigets kommende strategi for Arktis.

Studerende i Danmark, Grønland og Færøerne kunne deltage i konkurrencen, som Det Udenrigspolitiske Selskab i Danmark holdt sammen med Udenrigsministeriet. 

LÆS OGSÅ Sikkerhedsekspert: Amerikansk interesse skubber politisk rådgiver til Nuuk

For Asta Naja Helms bør strategien forholde sig til de klimaforandringer, der er i gang med at forme Arktis. Og så skal strategien give svar på: 

- Hvordan vi sikrer sammenholdet mellem Danmark, Grønland og Færøerne på trods af, at der eksisterer et selvstændighedsønske både i Grønland og på Færøerne, siger Asta Naja Helms i en video på facebook, som Udenrigsministeriet har lagt op.

Stormagtspolitik   

Den anden vinder af konkurrencen, Lasse Oszadlik, kigger i sit essay blandt andet på, hvordan strategien skal forholde sig til USA, Kina og Ruslands rolle i Arktis.

 - De næste 10 år udgør Kina, Rusland og USA på hver deres måde en trussel for at splitte Kongeriget og tvinge Grønland og Færøerne ind i usikre og uholdbare situationer. Derfor skal Arktis-strategien de næste 10 år fokusere på at holde Kongeriget intakt, siger han i videoen.

De to vindere af essay-konkurrencen fik en samtale om Arktis med den danske udenrigsminister Jeppe Kofod. 

Kongerigets kommende arktiske strategi skal gælde frem til 2030 og erstatte den nuværende. Den udløber nemlig ved årsskiftet.