Breivik-beundrer mistænkt for at planlægge massedrab i USA

Politiet i USA har anholdt en ansat fra den amerikanske kystvagt, som mistænkes for at være i færd med at planlægge et massedrab på ledende politikere og mediefolk.
Arkivfoto. Foto © : Elvert Barnes/Flickr Creative Commons
Skrevet af Ritzau
21. februar 2019 10:58

Den anholdte har beskrevet sig selv som en "hvid nationalist", og angiveligt har han den norske massemorder Anders Behring Breivik som forbillede.

Anholdelsen fandt sted i sidste uge. Under en ransagning af mandens bolig i delstaten Maryland fandt politiet 15 skydevåben og over 1000 patroner.

Samt ikke mindst en liste med navne på flere toppolitikere fra Demokraterne og fremtrædende tv-værter i USA. Deriblandt Nancy Pelosi, der er formand for Repræsentanternes Hus, samt tv-værter fra blandt andet CNN og MSNBC.

- Den sigtede planlagde drab på uskyldige civile i et omfang sjældent set i dette land, siger anklageren Robert Hur ifølge nyhedsbureauet AFP.

Siden 2017 har den anholdte ifølge retsdokumenterne jævnligt søgt inspiration i et manifest af den norske ekstremist Anders Behring Breivik.

I 2011 dræbte Breivik første otte personer i Oslo med en bilbombe, hvorefter han skød og dræbte 69 andre, hovedparten teenagere, på en politisk sommerlejr på øen Utøya.