Ane Hansen: Bostederne får større beslutningskompetence

Kommunalbestyrelsen i Kommune Qeqertalik vil give lokale kræfter i den kommende kommunes byer større indflydelse. Alle deres ønsker vil dog ikke kunne opfyldes, og derfor bliver kommunalbestyrelsen nødt til at sætte grænser. Det siger formand for overgangsudvalget, og kommende borgmester i Kommune Qeqertalik, Ane Hansen.
Borgerne i Kommune Qeqertalik, som her i Akunnaaq, får større ansvar og beslutningskompetence.
17. oktober 2017 17:23

- Vores model gør arbejdet nemmere, og er borgernært, siger Ane Hansen.

Qaasuitsup Kommunia, der ophører til nytår, er ofte mål for kritik fra dets indbyggere. Borgere i de forskellige bosteder har flere gange sagt, at det er et problem, at deres henvendelser kun bliver behandlet i hovedbyen Ilulissat.

Op til kommunedelingen sagde kritikkere til KNR, at deres bosteder er gået i stå, fordi administrationen var centraliseret.

LÆS OGSÅ Sumiiffinni oqartussaaneq aallukkaat

Og den kritik har fyldt en del hos lederne af den kommende Kommune Qeqertalik.

- Vi vil søge at sikre at ingen bygder eller byer bliver overset. Der skal være et minimumskrav for deres udvikling. Men når der kommer stort anlægsarbejde så vil der også være flere forhandlinger, siger Ane Hansen.

Der vil dog ikke være muligt at opfylde alle af byernes ønsker på en gang, og prioriteringer vil blive nødvendige.

LÆS OGSÅ Sulisorineqartussat inissaqartinneqassapput

 - Vi forventer, at byerne kommer med masser af ønsker, og sådan skal det også være. Men vi skal samarbejde om at prioritere, og finde ud af, hvad der er nødvendigt, og hvad vi har råd til, siger Ane Hansen, der tager børnehaver som eksempel.

- Hvis vi ser på de bosteder, hvor der ikke er en børnehave, er vores mest folkerige bygd, med 300 indbyggere og som er hjemsted for mange børn, Niaqornaarsuk, uden en børnehave. Bygning af en børnehave er uden tvivl vores første opgave, siger Ane Hansen.

Hun regner med, at bygningen af en ny børnehave i Niaqornaarsuk begynder i 2019.

Overgangsudvalget skal senest vedtage en kommunebudget på 550 millioner kroner den 27. november.