Borgmestre forsvarer skattelettelser

Kommune Kujalleq og Kommune Qeqertalik giver skattelettelser til borgerne i 2024. Det går ikke ud over velfærden, lyder det.
Borgerne i Kommune Kujalleq og Kommune Qeqertalik får flere penge mellem hænderne i 2024. Foto © : KNR
08. december 2023 12:39

Mens kommunalbestyrelsen i Kommune Kujalleq har godkendt skattelettelser på ét procentpoint, har kommunalbestyrelsen i Kommune Qeqertalik valgt at sænke skatten med hele to procentpoint.  

Man kunne fristes til at tro, at jo færre penge, der kommer ind i kommunekassen, desto færre penge kan der bruges på velfærd. Sådan forholder det sig imidlertid ikke, forklarer Kommune Kujalleqs borgmester, Stine Egede (IA), som garanterer, at skattelettelserne i 2024 ikke vil forringe borgernes levevilkår.

Hun henviser til budgetloven, som blev vedtaget af Inatsisartut i 2016 og effektueret i 2021.

Budgetloven dikterer

En lov, som sætter en grænse for, hvor mange penge kommunen må bruge på service - for eksempel antal af pædagoger i børnehaver og vuggestuer - og anlæg - selvom der er flere penge i kommunekassen.

Kommunen må maksimalt vækste med to procent i løbet af en valgperiode på fire år. Det resterende overskud må ikke bruges.

- Det er bedre, at pengene er ude i samfundet, i stedet for at de ligger ubrugte i banken, siger borgmesteren.

Hun understreger dog, at hun ikke har turdet give skattelettelser på to procentpoint. 

Lige nu budgetterer Kommune Kujalleq, som har fået flere penge på kontoen i takt med minedriften og lufthavnsbyggeriet, med et overskud på 14,3 millioner kroner. 

- Hvis vi satte skatteprocenten ned med to (procentpoint, red.), så ville vores overskud selvfølgelig blive mindre. Jeg vil hellere være forsigtig. 

Flere skatteindtægter

Knap så forsigtig er borgmesteren i Kommune Qeqertalik, Ane Hansen, som har et brændende ønske om at tiltrække flere selskaber og borgere til kommunen. Det skal være attraktivt at bo i kommunen, og det skal en skattelettelse på to procentpoint bidrage til, forklarer hun: 

Vi har set, at flere veluddannede embedsmænd flytter til kommuner som Qeqqata Kommunia og Kommuneqarfik Sermersooq, hvor de har en lavere skatteprocent end os.

Ane Hansen erkender, at der ikke er nogen garanti for, at planen lykkes. Men, siger hun:

- Mod er nødvendigt i politik.

Hun lægger - ligesom borgmesteren i Kommune Kujalleq - hovedet på blokken og garanterer, at det ikke kommer til at gå ud over velfærden i hendes kommune.  

- Vi har sikret, at velfærden ikke forringes. Derfor sænker vi skatten. Vi har nemlig fået flere skatteindtægter i år og næste år, og der er ikke mange arbejdsløse i kommunen, lyder det.

Kommuneskatten i Kommune Qeqertalik sænkes fra 28 procent til 26 procent, mens den samlede skat falder fra 44 til 43 procent. I Kommune Kujalleq sænkes kommuneskatten fra 28 procent til 27 procent, så den samlede skat falder fra 44 procent til 43 procent.