Borgmester i Lolland Kommune, Holger Schou Rasmussen (S), vil ikke hænge på regningen for afsoning til kriminelle udviklingshæmmede fra Grønland.Foto: Lolland Kommune

Borgmester: Rigsfællesskabet må splitte regning for kriminelle udviklingshæmmede

Lollands borgmester vil have Danmark og Grønland til at dele udgifterne for afsoning af kriminelle, grønlandske udviklingshæmmede.

Det er helt urimeligt, at skatteyderne på Lolland i Danmark får færre penge til ældrepleje eller børnehaver, fordi kommunen skal betale for afsoning til kriminelle udviklingshæmmede fra Grønland.

Det mener borgmester i Lolland Kommune, Holger Schou Rasmussen, fra Socialdemokratiet.

- For mig er det ikke et spørgsmål om, at den grønlandske kommune skal betale. For mig er det et spørgsmål om, at Lolland Kommune ikke skal betale, siger han til KNR.

Sagen handler om, at Grønland sender udviklingshæmmede borgere, der har begået kriminalitet, til at afsone deres straf på særlige institutioner i Danmark.

Men begår de ny kriminalitet, mens de bor på institutioner i Danmark - eller under udgang - er det den danske kommune, hvor institutionen ligger, som skal betale for den ekstra afsoning.

Og det er de danske kommuner ikke tilfredse med. 

Ankestyrelsen i Danmark afgjorde dog i 2019, at Grønland er fritaget for en ekstra regning, hvis en grønlandsk udviklingshæmmet begår ny kriminalitet i Danmark, mens personen bor på en dansk institution.

Og det er netop det, der er sket i en konkret sag på institutionen Kofoedsminde i Rødbyhavn på Lolland. Her begik en grønlandsk borger ny kriminalitet - og det gav altså kommunen en regning på mere end otte millioner kroner. 

Regningen blev i første omgang blev sendt til Kommuneqarfik Sermersooq. Men efter Ankestyrelsens afgørelse røg regningen tilbage til Lolland Kommune, som dog ikke har betalt endnu.

Og derfor er Lolland Kommune - sammen med Randers Kommune - blevet sagsøgt af Kommuneqarfik Sermersooq for ikke at betale.

Og det er Lolland Kommune, der skal grave dybt i lommerne. Også selv om borgeren kommer fra Sermersooq, og det i øvrigt er Region Sjælland - og ikke Lolland Kommune - der ejer og driver institutionen Kofoedsminde.

Det fastslår Ankestyrelsen i 2019 i en afgørelse.

Vil have reglerne lavet om

Men afgørelsen strider imod de regler, der gælder i Danmark. 

Her er det nemlig den kommune, som en borger kommer fra, der skal punge ud og betale for afsoning. Og det gælder uanset om personen er udviklingshæmmet eller ej.

Derfor vil Lollands borgmester have, at regningen skal deles mellem Danmark og Grønland.

- Det kan jo ikke være den kommune, hvor man har matriklen (fængslet eller institutionen, red.), der skal betale for alle de kriminelle borgere. Det kan jo blive risikoen i sidste ende, siger borgmester Holger Schou Rasmussen.

LÆS OGSÅ Medie: Sermersooq slæber danske kommuner i retten om udgifter

Han mener i stedet, at regningen til afsoning af kriminelle, udviklingshæmmede borgere fra Grønland må deles mellem staten og selvstyret.

- Selvfølgelig skal den type behandlingssteder være et eller andet sted i rigsfællesskabet. Men det må være en fælles udgift, siger han.

Holger Schou Rasmussen tør ikke spå om, hvad kommunens chancer er for at vinde retssagen mod Kommuneqarfik Sermersooq. Men taber Lolland Kommune, er borgmesteren klar til at kæmpe for at få reglerne lavet om.

- Så er der nogen regler, der skal laves om, og så er det dem, vi forfølger lige så meget, som det er en afgørelse i Højesteret, om de har ret eller ikke ret. For mig er det her en principiel sag, og det er det, jeg vil forfølge.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt