Tema: Anbringelser

Borgmester om Nuuk Outdoor: Forholdene meget kritiske

Borgmesteren har selv har lyttet til bekymrede bygdeborgere i Kapisillit. Men der er først en løsning på problemerne om et halvt års tid.
Borgmester Avaaraq S. Olsen kalder forholdene, som børnene bor under hos Nuuk Outdoor, for kritiske. Foto © : KNR
Skrevet af Kim Hinrichsen
29. december 2023 07:52

KNR fortæller i disse dage om de forhold, som Kommuneqarfik Sermersooqs anbragte børn lever under.

Nogle af dem bliver sejlet fra hovedstaden og ind i bunden af fjorden til bygden Kapisillit, hvor de bor i små hytter uden pædagoger til at passe dem.

Bag ordningen står turistfirmaet Nuuk Outdoor. Selvom det kun skulle være en midlertidig løsning, så har nogle af børnene boet i små uisolerede hytter i snart 10 måneder. Og mange af bygdens borgere har fortalt om hærværk, tyveri, snifning af lightergas og ildspåsættelse, siden børnene flyttede ind.

Og faktisk har kommunens borgmester Avaaraq S. Olsen (IA) kendt til problemerne med Nuuk Outdoor i flere måneder:

- I sommer var vi to udvalg, som tog ind til Kapisillit. Vi mødte en masse hytteejere og borgere, som gav udtryk for deres bekymringer over det her foretagende, siger hun og fortsætter:

- Og vi blev selvfølgelig meget harme og finder forholdene meget kritiske. Så jeg har sat et stort udredningsarbejde i gang, som hele kommunalbestyrelsen er inde over.

Stort samfundsproblem

Avaaraq S. Olsen understreger, at det er et stort problem, som det er vigtigt, at der bruges mange kræfter på at få løst:

- Vi ved, at vi som samfund har et stort problem. Vi mener, at der er for mange anbragte børn. Vi vil rigtigt gerne kigge på, hvad vi skal gør for at styrke familierne. Også hvilke krav vi kan sætte til døgninstitutionerne, siger hun. 

Artikelserie om Nuuk Outdoor og akutanbringelser

Dette er en artikel i en serie af flere, hvor vi stiller skarpt på firmaet Nuuk Outdoor.

Turistudbyderen har siden maj 2023 sejlet Kommuneqarfik Sermersooqs akutanbragte børn ind til bygden Kapisillit. 

Her har i alt 17 børn boet i små, kolde hytter uden professionelle til at passe dem, hvilket blandt andet har resulteret i flere problemer med tyveri, hærværk og flere flugtforsøg. 

Samtidig udstiller sagen om Nuuk Outdoor et større problem i systemet, hvor manglende papirer betyder, at børn kan vente flere måneder på en egnet institutionsplads.

I den mellemliggende tid er det kommunens eget ansvar at finde midlertidige pladser og at føre tilsyn med disse steder. Men uden egentlige lovkrav. 

Men Nuuk Outdoor er ikke en døgninstitution. Det er en turistvirksomhed, som siden maj i år har udvidet paletten og også passet anbragte børn i Kapisillit. Et anpartsselskab blev oprettet i maj af samme ejer, som har turistvirksomheden. 

Men nogen institution er Nuuk Outdoor ikke. Og derfor er projektet heller ikke underlagt tilsyn. Og da KNR minder borgmesteren om det, skynder hun at rette sig selv:

- Vi er blevet enige om som kommunalbestyrelse, at vi gerne vil stille nogle krav til de steder, hvor vi anbringer børn, siger hun og fortsætter:

- Det er jo netop på baggrund af vores tur, at vi har sat alt det her i gang. Fordi vi gerne vil rette op på det.

Samtidig siger Avaaraq S. Olsen, at det skal være slut med at sejle anbragte børn ind i fjorden – langt væk fra familie venner:

- Vi er heller ikke enige i, at vi skal fjerne børnene og gemme dem inde i fjorden. Vi mener, de har bedre af at være i byerne og en del af samfundet.

Ingen løsning lige nu

Og hvis du er af den holdning, og selv har været ude at tale med nogle af bygdeborgerne i sommer – hvad gør så, at der stadig er børn i Nuuk Outdoor her i december?

- Det kan jeg ikke svare på.

Men hvorfor er der ikke blevet sat ind? Det er vel dig, der har det overordnede politiske ansvar – kan sætte en retning – hvorfor er der ikke blevet sat en stopper for Nuuk Outdoor?

- Som sagt vil jeg ikke kommentere enkeltsager. Jeg vil helst ikke give en kommentar til en enkelt virksomhed. Men ud fra de problematikker, har vi så bestemt os for at tage en politisk debat om det. Og det er det arbejde, vi er i gang med.

Og nu er der så gået seks måneder med det her arbejde. Hvor lang tid regner du med, der kommer til at gå? For børnene er jo stadigvæk derude.

- Kommunalbestyrelsen har lovet hinanden, at vi bruger det næste halve år på at finde ud af, hvad det er for en overordnet politisk retning, vi vil sætte. Det er det, vi kommer til at bruge det kommende år på, siger hun.

Skriftligt svar fra borgmesteren

Efter interviewet med KNR vil borgmester Avaaraq Olsen alligevel gerne udtale sig om enkeltsager og skriver samme aften i en mail til os:

"Ved nærmere eftertanke synes jeg ikke, jeg var tydelig nok vedr. min udtalelse om, at forvaltningen og Socialstyrelsen arbejder på at finde nye pladser til de resterende børn. Jeg tillader mig derfor at komme med en lille skriftlig tilføjelse og præcisering. 

Kommunen havde 17 børn anbragt i N.O (Nuuk Outdoor, red.) i sommer, men stoppede med at anbringe børn der i juli. Siden har kommenen og Socialstyrelsen som nævnt arbejdet på at finde nyt anbringelsessted for dem. Det er lykkedes for 10 af dem indtil nu, og det var så de resterende syv, jeg henviste til. De syv, der er tale om, er der handleplan for. Når der ikke er flere børn i N.O., er det planen, at samarbejdet med det projekt ophører."