Borgere er bekymrede for genåbning af Grønnedal

Bygdebestyrelsen i Arsuk er imod genåbningen af Grønnedal. De er bange for, at Forsvaret vil overtage området og drive fiskeriet væk. Men der er ingen grund til bekymring, lyder det fra Arktisk Kommando.
Foto © : Peter Barfoed
12. december 2016 05:46

Bygdebestyrelsen i Arsuk er bekymrede for, at genåbningen af grønnedal vil skade fiskeriet. Det er nemlig sket før, siger formand for, Jørgen Christensen.

- Vi har fra bygdebestyrelsens side besluttet at være imod genåbning af Grønnedal, for vi er mistænksomme over for, hvor meget de vil bestemme over området. Vi er nemlig ikke glade for, hvis de bestemmer for meget. Det har de gjort før, siger han.

En ny aftale giver 120 millioner kroner om året til Forsvaret i Arktis. Og den indebærer blandt andet, at Forsvaret skal genetablere den tidligere flådestation i Grønnedal, som lukkede i 2012.

Men bygdebestyrelsen i den nærliggende bygd Arsuk er bekymret for, at Forsvaret vil fylde for meget i området og begrænse fiskeriet, siger formand Jørgen Christensen.

- Fiskeriet er vores levebrød. Derfor prøver vi at bevare det, så godt vi kan.

Men der er ingen grund til at bekymre sig, siger major i Arktisk Kommando, Torben Grinderslev.

- Aktivitetsniveauet vil være markant mindre end i det gamle Grønnedal, altså dengang det hed Grønlandskommandoen, fordi vi stort set har flyttet alle vores ting til Nuuk. Så jeg synes ikke, at der er nogen grund til at bekymre sig, siger han.

Ifølge aftalen skal basen blandt andet bruges til øvelser og uddannelse og til at opbevare brændstof og materialer til at bekæmpe forurening i havmiljøet.

Det er dog endnu uklart, hvad genetableringen helt konkret vil indebære, og for eksempel hvor mange medarbejdere basen skal huse, siger majoren.