Aaja: Forsvarsaftale mangler fokus på civiles hjælp

Danmark bør kigge mod Norge og Island for inspiration, når et frivilligt beredskab skal etableres i Grønland.
Foto © : IA
09. december 2016 11:58

Der er for lidt fokus på, hvordan befolkningen i Grønland skal hjælpe Forsvaret i Arktis.

Det siger folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen om den aftale, som regeringen, De Radikale og Socialdemokraterne netop har indgået om Forsvarets kommende opgaver i Arktis.

Aaja Chemnitz Larsen har tidligere rost, at Forsvarsministeriet i en analyse fra i sommer havde fokus på et frivilligt, grønlandsk beredskab og en militær grunduddannelse for grønlændere.

LÆS OGSÅ Forsvaret skal genetablere Grønnedal

Men i den indgåede aftale er det frivillige beredskab kun nævnt som et pilotprojekt og som noget, der skal baseres på erfaringer fra bl.a. det danske hjemmeværn.

- Hvis man ser på, hvordan man har et frivilligt beredskab i Island eller i Norge for eksempelvis, er jeg sikker på, at der er nogle erfaringer, der er meget mere relevante, end hvis man kun kigger på dansk hjemmeværn. Og så er det jo kun et pilotprojekt, der er lagt op til. Og jeg synes, at det er vigtigt at huske på, at det tager tid at opbygge en frivillighedskultur.

De nordatlantiske folketingspolitikere har været indkaldt til møde om aftalen tidligere på ugen. Her deltog kun Aaja Chemnitz Larsen fra Grønland.

Aftalen er indgået af Forsvarsforligskredsen, som de nordatlantiske medlemmer i øjeblikket er en del af.