Blandt rustne tønder og bilvrag: På besøg i amerikanernes krigsskrot

Amerikanernes gamle og rustne olietønder i Marraq lugter stadig lidt af olie.
Skrevet af Christine Hyldal
27. oktober 2019 18:23

Op til 6500 rustne olietønder, originale colaflasker, rustne militærkøretøjer, patroner og eventuelt ueksploderede granater og bomber. 

Det er, hvad der er dukket op på den tidligere amerikanske militærbase, Marraq, der ligger syd for Nuuk. Her anlagde amerikanerne en base under Anden Verdenskrig - men efter krigen ryddede de ikke op efter sig. 

KNR har besøgt Marraq på en af de sidste dage, inden oprydningsprojektet lukker ned for i år.

- Da vi kom, var olietønderne stablet i op til to meters højde her, siger Henrik Abelsen og peger ud på et tomt og vindblæst område. 

- Vi står på toppen af et 50 meter højt plateau over stranden, hvor vi er blevet roet ind i en jolle fra den pram, der har sejlet os herned fra Nuuk. 

MARRAQ REPORTAGE NTO

Henrik Abelsen arbejder for entrepenørvirksomheden Masik, der styrer gravemaskinerne og de andre entrepenørmaskiner i Marraq. Kommuneqarfik Sermersooq er bygherre på projektet, men Henrik Abelsen sidder ikke selv i et styrehus – han styrer derimod den lille køkkencontainer, hvor de ansatte spiser – også kaldet Restaurant Marraq.

  • Regeringen afsætter 180 milloner kroner over seks år til oprydning efter USA’s tidligere militære tilstedeværelse i Grønland.
  • En styregruppe med repræsentanter fra Grønland og Danmark skal udpege oprydningsstederne og beslutte, hvor, hvornår og hvilke oprydningstiltag, der er nødvendige.
  • Aftalen omfatter tidligere amerikanske militærbaser fra 2. verdenskrig og baser, som Danmark har givet USA tilladelse til at have i Grønland ifølge en forsvarsaftale fra 1951 plus en række tillægsaftaler.
  • Lokale entreprenører skal stå for oprydningen på de udvalgte lokaliteter.
  • Aftalen omfatter ikke aktive baser som Pituffik og det danske forsvars nuværende baser, som for eksempel Grønnedal, Daneborg og Mestersvig
  • Camp Century er heller ikke en del af oprydningsaftalen. Her er forskere i øjeblikket ved at overvåge og kortlægge miljøforurening.

Kilde: Aftale mellem miljø- og fødevareministeren og formanden for Naalakkersuisut om oprydning efter tidligere amerikansk militær tilstedeværelse i Grønland.

Her står nogle få borde med stole rundt om, og på et helt andet bord er der stillet rugbrød, kødpålæg, vand og saftevand frem.

1700 meter lang landingsbane

Heroppe på plateauet over stranden er der også en 1700 meter lang landingsbane, som amerikanerne anlagde under Anden Verdenskrig. I dag er der ingen belægning tilbage på banen, men den er stadig helt plan. 

Vi suser ud på den på en ATV. Enkelte gamle træmaster står stadig tilbage. Rester af gamle stålmåtter ligger også på jorden hist og her. Originale colaflasker, som amerikanerne har efterladt ligger også på jorden – sirligt placeret ved siden af hinanden. 

- Enkelte steder ligger en stabel gamle brædder – sikkert fra en bygning – efterladt. 

LÆS OGSÅ Slut for i år i krigsskrotbunkerne: Mudder gjorde oprydning besværlig i Marraq

Henrik Abelsen stopper ATV’en og peger på en høj bunke rustent jernskrot:

- Det er aflagte fundamenter, olietønder, biler og lastbiler, som vores maskinførere har samlet ved at transportere dem med dumpere deroppe fra, siger han og peger.

- De gamle bilvrag og lastbiler er skåret op. Det meste af skrottet er allerede sendt til Nuuk med en stor pram. Det tog cirka 10 dage at samle det her, og det tager cirka 20-30 minutter at transportere dem herned. Nogle af de aflagte materialer lugter stadig af olie.  

Slut for i år

Fra Nuuk sendes skrottet til en virksomhed i Danmark, der kan genanvende det meste af jernet. 

Patroner er der også fundet, og det er ikke usandsynligt, at der også er ueksploderet ammunition under skrottet. 

LÆS OGSÅ Gammelt amerikansk krigsskrot sendes til genbrug i Danmark

I januar sidste år indgik formanden for naalakkersuisut Kim Kielsen (S) og den daværende danske miljøminister, Esben Lunde Larsen, en aftale om oprydning af de gamle amerikanske baser.

Med aftalen afsatte Danmark 180 millioner kroner til oprydning af de militære anlæg. Det første stop på ruten var den tidligere amerikanske flybase Bluie East 2 i Ikkatteq, ikke langt fra Tasiilaq, og derefter gik turen til Marraq syd for Nuuk.

Og her stoppede årets oprydning 20. oktober.