Billeder: 100 år senere fik Arnarulunnguaq sin mindesten

Mindestenen er lavet af kunstneren Aka Høegh, og det er første gang, at Arnarulunnguaq er blevet officielt hædret her i landet.
Skrevet af Christine Hyldal
25. september 2024 14:02

“Uden dig var rejsen ikke fuldent”.

Sådan står der på den mindesten, der blev rejst til ære for ekspeditionsdeltageren Arnarulunnguaq i Nuuk i søndags. Stenen står ved siden lokalmuseet i Nuup Saava (Kolonihavnen, red.) og er lavet af kunstneren Aka Høegh.

I en alder af 76 år påtog Aka Høegh sig udfordringen med at hugge den usædvanligt hårde sten. En sten, som hun blev ved med at gå tilbage til i sin søgen efter det helt rigtige. 

- Stenen er langsomt blevet skubbet af isen i mange millioner af år. Den viser og fortæller sine egne billeder, siger kunstneren, der brugte måneder på at arbejde på stenen iført åndedrætsværn og arbejdsdragt.

Det er første gang, at Arnarulunnguaq bliver officielt hædret her i landet.

Hvem var Arnarulunnguaq?

  • Levede fra 1896 til 1933. Født og død i Thule.
  • Deltog sammen med sin fætter Qâvigarssuaq Miteq på 5. Thuleekspedition, der varede fra 1921 til 1924. Ekspeditionsleder var Knud Rasmussen.
  • På ekspeditionen havde Arnarulunnguaq ansvaret for madlavning og vedligeholdelse af skindtøj, som var nødvendigt for ekspeditionens overlevelse.
  • 5. Thuleekspedition strakte sig over 18.000 kilometer fra Grønland til Canada, Alaska og Sibirien. 
  • Det er en af historiens mest betydningsfulde ekspeditioner for vores viden om inuitkultur. Ekspeditionen viste blandt andet, at inuit er ét folk på tværs af Grønland, Canada, Alaska og Sibirien.

Kilde: Lex.dk

Mindestenen er rejst samtidig med, at en bog er udkommet om kvinden fra Thule, der rejste med på Knud Rasmussen 5. Thuleekspedition fra Grønland til Alaska.

I år er det nemlig 100 år siden, at den 5. Thuleekspedition sluttede. Ekspeditionen varede fra 1921 til 1924 med Knud Rasmussen som ekspeditionsleder.  

Og mens Knud Rasmussen er rigt beskrevet i historiebøgerne, har der kun været få linjer om Arnarulunnguaq. Hendes arbejde på ekspeditionen var ellers vigtigt:

- Hun var videnskabelig assistent. Hun tegnede blandt andet de mønstre på tatoveringer, som inuitkvinder traditionelt har haft. Hun indsamlede planter og tørrede dem. Hun var med til arkæologiske udgravninger, og hun fangede harer og ræve til at lave tøj af, fortalte arkæolog Pauline Knudsen, der har skrevet bogen om Arnarulunnguaq, til KNR i søndags.

 

Foto © : Arktisk Institut

Siden 2008 har foreningen Arnarulunnguaq arbejdet på en hyldest til kvinden, der rejste med Knud Rasmussen og fik stor betydning for slæderejsens succes.

Endelig skete det. Arnarulunnguaqs vigtighed må ikke blive glemt. Hendes bedrifter har vist bliver nu håndgribelige for os, siger Tukummeq Qaavigaq fra foreningen til KNR. 

Arnarulunnguaq kommer også til at pryde de nye danske pengesedler, som man kan få i hånden fra 2028. Det afslørede Nationalbanken tidligere på måneden.