Grønlandsudvalget: - Besøget i Uummannaq gjorde stort indtryk

Optimisme og gåpåmod hos borgere i Uummannaq-regionen. Det er et af de indtryk, medlemmerne af Folketingets Grønlandsudvalg har fået under deres rejse i Grønland.
17. august 2018 07:48

12 medlemmer fra Grønlandsudvalget har set på nært hold, hvordan tingene er i de små byer.

- Jeg var også meget betaget af besøget i Uummannaq og ikke mindst af den gåpåmod, som var ude i Saattut. Det var måske den største oplevelse, jeg havde af en så lille bygd,  siger medlem af Folketinget for Socialdemokratiet, Mogens Lykketoft.

Karin Gaardsted, som er ordfører for grønlandsanliggender for Socialdemokratiet, har også fået et godt indtryk af Grønland under rejsen. Hun er glad for, at der er fremgang i fiskeriet i Nordgrønland, for flere penge betyder nemlig flere muligheder.

LÆS OGSÅ Aleqa vil have indtryk med i debatter

- De muligheder, man har med flere penge i samfundene, skal man selvfølgelig også bruge fornuftigt for eksempel på og sørge for, at folkeskolen og grundskolen bliver hævet i kvalitet, for det, tror jeg, er nøglen til Grønlands fremtid. 

Naturens barske konsekvenser

Ud over at se Grønlands betagende natur har folketingsmedlemmerne også oplevet, hvordan naturens kræfter kan have konsekvenser for befolkningen. De har nemlig mødt flere af de tsunamiramte folk fra Nuugaatsiaq og Illorsuit.

- De har stadigvæk ikke fået løst deres bolig- og arbejdsproblemer. Og de var meget trykket af det stemningsmæssigt, fordi de har mistet alt og endnu ikke allesammen fået muligheden for at komme ud af deres tilværelse. Det har gjort et voldsomt indtryk på mig, fortalte folketingsmedlem for Enhedslisten, Christian Juhl.

LÆS OGSÅ Grønlandsudvalg på rundrejse i Grønland

Grønlandsudvalgsformanden Aleqa Hammand fortalte tidligere til KNR, at hun håber medlemmerne vil bruge deres oplevelse og de udtalelser, de har hørt fra borgerne, som grundlag for at udvise mere forståelse og respekt for de vilkår, grønlænderne lever under.

Grønlandsudvalget slutter rejsen i dag fredag.