Foto: budgora/Flickr Creative Commons

Anmeldelse: Besætningsmedlemmer i Søværnet skød moskusokse i Grønlands Nationalpark

Udsendte fra Arktisk Kommando skød angiveligt en fredet moskusokse i Grønlands Nationalpark i efteråret 2018, som de ellers er sat til at beskytte. Det viser en aktindsigt, som KNR har søgt.

En større personalesag er under opsejling i Forsvaret. På et af Forsvarets inspektionsfartøjer er skibschefen, som har det overordnede ansvar for et skib og besætning, blevet afsat.

Det sker, efter at besætningsmedlemmer på skibet anklages for en række forhold – heriblandt at have skudt en fredet moskusokse i Grønlands Nationalpark i Nordøstgrønland.

Det fremgår af en aktindsigt, som KNR har søgt i Forsvarskommandoen, som er den overordnede myndighed for det danske militær.

Forhold i sagen:

  • Nedskydning af en moskusokse under skibets togt på østkysten med forskere om bord.
  • Køb af narhvalstænder i Scoresbysund (Ittoqqortoormiit, red.), delvist betalt med uberigtigede varer.
  • Forhold vedrørende indkøb af fisk under fiskeriinspektion.
  • Fiskeri fra skibet.

Kilde: Aktindsigt, Forsvarskommandoen. 

I aktindsigten står, at besætningsmedlemmer anklages for at være involveret i fire forhold, som alle skal være sket i sensommeren og efteråret sidste år.

Forholdene handler blandt andet om, at de anklagede skal have byttet sig til narhvalstænder med "uberigtigede varer", og at de under en fiskerikontrol skal have købt fisk.

Det har ikke været muligt at få forklaret, hvad der menes med ”uberigtigede varer”, ligesom de nærmere omstændigheder om køb af fisk under en fiskeriinspektion heller ikke kan uddybes nærmere på nuværende tidspunkt.

Sagen undersøges

Forsvaret oplyser, at man ikke ønsker at kommentere sagen, men skriver:

- Der er tale om personalesager, og vi afventer udfaldet. Helt generelt vil Forsvaret ikke acceptere, at gældende lovgivning overtrædes, hverken i Danmark eller i øvrige dele af rigsfællesskabet.

Samtidig oplyser chefen for Søværnskommandoen, at ”sagen har en karakter, der gør, at han har fundet det nødvendigt at indsætte en ny midlertidig chef på skibet, mens sagen verserer”.

Det er Forsvarsministeriets Auditørkorps opgave at undersøge straffesager inden for militæret, og auditør Claus Risbjerg bekræfter over for KNR, at man er i gang med at indsamle informationer og undersøge sagen.

Det vides ikke, hvem der har indgivet anmeldelsen.

Hvert år besøger inspektionsskibe fra Arktisk Kommando nationalparken, når vinterisen er smeltet. Nationalparken er et særligt fredet område, og det er strengt forbudt at skyde moskusokser.

Her fungerer besætningsmedlemmerne som politi og jagtbetjente. Deres opgave er at passe på området og holde øje med, at der ikke overfiskes, samtidig med at de skal udøve støtte til det civile samfund, som der står i Forsvarsministeriets egen rapport om Arktisk Kommandos opgaver.

Hvis anklagerne er sande, har de anklagede altså handlet direkte i modstrid med, hvad der er deres opgave i området.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt